Nieuws
24 augustus 2011 - Ron Smeets

Nokia onthult Symbian Belle en de Nokia 700, 701 en 600

Zojuist heeft Nokia tijdens een event in Hong Kong de nieuwste Symbian versie gepresenteerd. Symbian Belle zal nog dit jaar beschikbaar komen.

Gelijktijdig werden ook de eerste drie toestellen onthuld die, als ze in de winkels verschijnen, voorzien zullen worden van Symbian Belle. De Nokia 700 (midden op de foto), de Nokia 701 (links) en de Nokia 600 (rechts). De 700 en de 701 zijn ook bedoeld voor de Europese markt terwijl de 600 alleen in de 'ontwikkelende landen' uitgebracht gaat worden.

Symbian Belle, Nokia 700 en Nokia 701

De Nokia 700 wordt, zo zegt de fabrikant, 's werelds kleinste smartphone met een afmeting van 110 x 50.7 x 9.7mm. Het toestel is verder voorzien van een 3.2 inch AMOLED Clear Black display, een 1 GHz processor, microSD geheugenkaart, 2GB intern opslaggeheugen en een 5 megapixel camera met LED flitser. De Nokia 700 zal rond de 340 euro (incl. BTW) gaan kosten. De volledige specs van de Nokia 700 kun je hier bekijken.

De Nokia 701 wordt de opvolger, dat is uiterlijk ook goed te zien, van de Nokia C7. De Nokia 700 heeft onder andere een 3.5 inch Clear Black Display, een 1GHz processor, 8 megapixel camera met dual LED flitser, NFC support, 8GB intern opslaggeheugen en een microSD geheugenkaart gleuf. De Nokia 701 zal rond de 360 euro (incl. BTW) gaan kosten. Beide Symbian Belle toestellen liggen nog dit jaar in de winkels. Een exacte datum is echter nog niet bekend. Datzelfde geldt voor de beschikbaarheid van Symbian Belle voor de bestaande toestellen. De volledige specs van de Nokia 701 kun je hier bekijken.

Er zijn natuurlijk de afgelopen dagen en weken al veel video's en zelfs een eerste (beta) versie van Symbian Belle opgedoken dus de presentatie van vandaag kwam niet helemaal meer als een verrassing. De belangrijkste features van Symbian Belle die tijdens de presentatie besproken werden waren de single-tap bediening. Een verbetering in de UI en gebruiksvriendelijkheid die bij de introductie van Symbian^3  en 'Anna' al ingezet was. Verder is het aantal 'home-screens' vergroot van 3 naar 6 en bovendien zijn de Live Widgets in verschillende groottes in te stellen waardoor je nog iets meer 'plek' hebt. Tot slot is Symbian Belle ook geschikt voor NFC pairing & sharing.

Tijdens de presentatie gaf Colin Giles ook nog enkele recente cijfers over de Nokia App Store. Daar worden nu, dagelijk, meer dan 9 miljoen downloads geregistreerd, verdeeld over 100 miljoen Nokia smartphone gebruikers. Verder sprak hij voornamelijk over de successen van Nokia in Azië. Daar bellen inmiddels meer dan een miljard mensen met een Nokia, aldus Giles.

Persbericht Nokia 700, Nokia 701 en Symbian Belle

Het persbericht over de Nokia 700 en de Nokia 701:

Nokia 700: de kleinste smartphone van Nokia
Met slechts 50 vierkante centimeter, een gewicht van slechts 96 gram en afmetingen van 110 x 50,7 x 9,7 mm is de Nokia 700 het meest compacte toestel van Nokia in de Symbian-serie en zelfs de meest compacte monoblock touchscreen-smartphone in de wereld. Niettemin biedt het toestel veel functionaliteit met ‘single tap’ NFC pairing & sharing, een 1 GHz-processor, een 3,2-inch AMOLED ClearBlack-scherm, 2 GB intern geheugen (met een uitbreidingsmogelijkheid tot 34 GB met een 32 GB microSD-kaart), HD-video-opnamemogelijkheid en een 5-megapixel full focus-camera met ledflits. De Nokia 700 is bovendien de meest milieuvriendelijke telefoon van Nokia. De batterij gaat heel lang mee, ook dankzij de toevoeging van batterijbesparende processen, en voor de productie ervan zijn veel duurzame materialen gebruikt. Het is de ideale smartphone voor iedereen die bewust wil omgaan met het milieu.

Nokia 701: het meest heldere toestel van Nokia
De Nokia 701 is een slanke, lichtgewicht smartphone met het meest heldere scherm dat momenteel in de markt beschikbaar is. Dankzij het 3,5-inch ClearBlack-scherm is de 701 ideaal voor binnen én buiten. Het toestel biedt ruisonderdrukking voor een helder geluid en ondersteunt ook NFC pairing & sharing. Daarmee kan een gebruiker content makkelijk draadloos delen en geluid of muziek streamen naar een NFC-hoofdtelefoon of een NFC-luidsprekerset door de apparaten even tegen elkaar aan te houden.

De Nokia 701 is gebaseerd op het ontwerp van de populaire Nokia C7 en bevat een 1 GHz-processor, 8-megapixel full focus-camera met dubbele ledflits en 2 x digitale zoom. Daarnaast beschikt dit toestel over een tweede camera aan de voorzijde en kan het HD-video’s opnemen. Bovendien heeft de Nokia 701 8 GB intern geheugen dat is uit te breiden tot 32 GB met een microSD-kaart.

Symbian Belle
Symbian Belle
is de nieuwste in een reeks van geplande software-updates van het Symbian-platform. De reeks begon met de aankondiging van Symbian Anna en zal ook in 2012 worden voortgezet. Belle vergroot het aantal startschermen van drie naar zes en daarmee de mogelijkheid om applicaties en diensten direct te tonen. Live widgets zijn in verschillende groottes in te stellen, waardoor een gebruiker zelf prioriteiten kan aangeven voor de indeling van zijn of haar homescreen. Belle biedt ook een pull down-menu en een takenbalk die toegang biedt tot meldingen van elk van de startschermen. De krachtigste en snelste Symbian-browser tot nu toe is drie keer sneller met het weergeven van content. Dit alles levert de beste Symbian-ervaring op Nokia-smartphones tot op heden.

Een van de opvallendste mogelijkheden van Symbian Belle is de ‘single-tap’ NFC pairing & sharing-mogelijkheid. Hiermee kan een gebruiker zijn of haar smartphone koppelen (pairing) aan NFC-randapparatuur, zoals speakers, of bijvoorbeeld de Nokia Essence Bluetooth Stereo-hoofdtelefoon. Bovendien kan de gebruiker contacten, video’s en beelden delen (sharing) met andere NFC-apparaten en -smartphones. Gamers profiteren van NFC doordat het mogelijk is om extra levels in Angry Birds te halen of door bijvoorbeeld een verborgen zwaard te vinden in Fruit Ninja door twee NFC-toestellen tegen elkaar aan te houden. De Nokia 701 heeft Asphalt5 voorgeïnstalleerd, waardoor zelfs twee vrienden tegen elkaar kunnen racen op dezelfde racetrack dankzij een simpele pairing.

Symbian Belle is geïnstalleerd op de Nokia N8, Nokia E6, Nokia E7, Nokia X7, Nokia C7, de Nokia Oro en de Nokia C6-01, die dit jaar nog uitgeleverd worden. De exacte datum waarop Symbian Belle te downloaden is, wordt bekendgemaakt zodra over de beschikbaarheid ervan meer bekend is.

Symbian Belle demo video's:

http://www.youtube.com/watch?v=2l0AkY07PKshttp://www.youtube.com/watch?v=FBCbWrvOEpw

Foto's en video's van de Nokia 700 en 701

De Nokia 700:

Nokia700_1 Nokia700_2

http://www.youtube.com/watch?v=MHkO19Zivb8

De Nokia 701:

Nokia701_1 Nokia701_3

http://www.youtube.com/watch?v=oay4yqRQuVE

De Nokia 600

Zoals gezegd, de Nokia 600 is niet bedoeld voor de Europese markt, maar ik heb hieronder toch even de belangrijkste specs en een paar afbeeldingen bij elkaar gezet.

De Nokia 600 wordt, zoals de fabrikant zegt, 'De hardste smartphone'. Daarmee doelt men op de geluidskwaliteit van de speakers die 106dB kunnen leveren. Verder is het een heus muziektoestel met de ingebouwde FM Radio (met antenne dus je hebt geen bedrade headset nodig) en een FM Transmitter. De Nokia 600 is verder voorzien van een 1GHz processor, 5 megapixel camera met LED flitser en HD video opname functie, Symbian Belle OS (natuurlijk), 2GB intern opslaggeheugen en een microSD kaart optie.

Nokia-600-Front1 Nokia-600-Back1

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.