Nieuws
27 juli 2011 - Ron Smeets

Nokia nog steeds de grootste smartphone verkoper in Q1 2011

OK, de cijfers zijn al ietwat gedateerd, maar volgens de analisten van IMS was Nokia in het eerste kwartaal van dit jaar nog steeds de grootste smartphone verkoper ter wereld. Daarbij moet wel direct aangetekend worden dat het marktaandeel van de Finse fabrikant, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, fors lager lag.

Van alle smartphones die in het eerste kwartaal van dit jaar verkocht werden was 24% een Nokia (40% in Q1 2010). Apple nam de tweede plek in beslag met 19% (16% een jaar eerder) en RIM completeerde de top 3 met 15% (20% in 2010).

Samsung was percentueel de grootste stijger. De Koreanen hadden in Q1 een smartphone marktaandeel van 13%. Een jaar eerder lag dat nog op 3%, maar toen was de Galaxy S er natuurlijk nog niet ;-) Ook HTC boerde goed. De Taiwanese fabrikant zag haar marktaandeel stijgen van 6% in Q1 2010 naar 10% in Q1 2011. Sony Ericsson presteerde ook beter. Het smartphone marktaandeel steeg van 3 naar 5%. Motorola bleef steken op 4%, gelijk met LG dat een jaar eerder nog slechts 1% van de smartphone markt in handen had.

Letwel dit zijn allemaal geschatte marktaandelen en verkoopcijfers dus er kan in werkelijkheid wel een paar procent in zitten. Volgens de analisten van IMS zullen er in 2011 zo'n 420 miljoen smartphones verkocht worden. Andere analisten spraken over 293 miljoen verkochte smartphones in 2010. IMS voorspelt tevens dat de smartphone verkopen in 2016 de grens van 1 miljard toestellen zal doorbreken. We zullen zien.

Via (pdf link)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.