Nieuws
18 mei 2010 - Ron Smeets

Nokia nog op 1, Apple stijgt, HTC niet in de top 10

Uit de verkoopcijfers van iSuppli over het eerste kwartaal van 2010 blijkt dat Nokia, weinig verrassend, nog steeds wereldleider in de Mobiele Telefoonmarkt. De Finnen zien hun martkaandeel, vergeleken met een jaar geleden wel met 0.5% dalen maar ze blijven met 37.4% nog steeds de onbetwiste nummer 1.

Ook de nummers 2 en 3 hoeven zich nog weinig zorgen te maken. Samsung's marktaandeel steeg van 20.6% naar 22.3% en verstevigde daarmee haar tweede plek terwijl LG met een marktaandeel van 9.4%, ondanks een daling van 0.7%, de derde plek bezet.

De strijd om de vierde plek wordt steeds 'spannender'. Momenteel staat Sony Ericsson daar nog (3.6%), maar RIM (BlackBerry) kruipt steeds dichter bij de Zweeds-Japanse fabrikant en heeft, afgerond, nu ook een marktaandeel van 3.6%. Aangezien Sony Ericsson nog steeds een dalende lijn laat zien (van 4.4%, een jaar geleden) en het marktaandeel van RIM juist stijgt (van 3.0% in 2009) lijkt het een kwestie van tijd voordat Sony Ericsson vierde plek (definitief?) kwijtraakt.

Bovendien is ook Apple nog steeds haar marktaandeel aan het vergroten. Op zich knap want de Amerikaanse fabrikant heeft maar één toestel in haar portfolio. Daarmee heeft Apple inmiddels wel een marktaandeel van 3.0% weten te scoren. Motorola, ooit de nummer twee van de wereld met een marktaandeel van ruim 25% zakt ook nu weer verder weg. Het succes van de Droid / Milestone lijkt niet voldoende om de dalende lijn van de afgelopen drie jaar een halt toe te roepen. Motorola heeft nu nog 3.0% van de mobiele telefoonmarkt in handen, een jaar geleden was dat nog 3.6%.

Opvallend vind ik wel het ontbreken van HTC in deze lijst. Op nummer 10 staat nota bene Alcatel met een marktaandeel van 1.8%. Schijnbaar is het Android succes van HTC, wereldwijd, nog niet zo groot als wij hier in Nederland denken. Marktaandeel-2010-Q1-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.