Nieuws
09 mei 2011 - Ron Smeets

Nokia niet meer het populairste telefoonmerk in West Europa

IDC heeft de mobiele telefoonmarkt in 16 West Europese landen onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat Nokia in het eerste kwartaal van 2011, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, haar nummer 1 positie als mobiele telefoon en smartphone verkoper kwijt is.

In totaal werden er in Q1 45 miljoen mobieltjes verkocht in West Europa, ruim 21 miljoen daarvan waren smartphones. Nokia's marktaandeel daalde in beide categoriën naar respectievelijk 27.9% (32.7% in Q1 2010) en 19.6% (40.6% in Q1 2010).

In de totale West Europese mobiele telefoonmarkt is Samsung nu de nummer 1 met een marktaandeel van 29.3% (29.1% in Q1 2010). Apple was het eerste kwartaal van 2011, ondanks een daling vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, de meest succesvolle smartphone verkoper met een marktaandeel van 20.8% (24.6% in Q1 2010).

Het zijn dus niet zozeer de goede prestaties van Samsung en Apple die ertoe geleid hebben dat zij nu de nummer 1 verkopers zijn, maar toch vooral de neerwaartse trend bij Nokia. Hieronder staan twee grafieken waarin de top 5 (smart)phone verkopers vermeld staan. Daarbij valt vooral op dat de vijf topmerken in de smartphone markt steeds dichter naar elkaar gegroeid zijn. Nokia verliest zoals gezegd erg veel terwijl Samsung, RIM en HTC (fors) winnen. Ook Apple moest dus iets van haar marktaandeel inleveren, maar kwam ondanks dat verlies toch op de eerste plek uit.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.