Toestellen
28 april 2009 - Ron Smeets

Nokia N97 moet het doen met 'n 434MHz processor en 128MB RAM

De Nokia N97 is een van de toestellen waar op dit moment het meest naar uitgekeken wordt door zo ongeveer de hele mobiele wereld.

Vandaag schrijven de boys van Symbian-Freak echter dat ze verwachten dat de N97 qua prestaties wellicht het een en ander te wensen over zal laten. Uit de technische specs die inmiddels bekend gemaakt zijn, en waarover bij Nokia tot nu toe nogal geheimzinnig gedaan werd, blijkt namelijk dat de nieuwste Nokia N-Series het moet doen met een ARM(zalige) 434MHz processor en slechts 128MB werkgeheugen.

Ik moet zeggen dat ik die specs ook een beetje vind tegenvallen maar met het trekken van een conclusie over de prestaties van de N97 wacht ik liever even totdat ik een goed werkend prototype of testmodel in de handen gehad heb. Het zal mij zeer benieuwen of alle (software)functies die de N97 aan boord heeft met een dergelijke, toch ietwat verouderde, processor snel en soepel zullen functioneren. Daarnaast wil ik ook graag zien hoe de 128MB RAM presteert als je meerdere applicaties tegelijk opent.

Hoe dan ook, de 434MHz ARM 11 processor is zeker niet de snelste variant die de chipfabrikant van Nokia had kunnen leveren. Zo wordt de N86 die twee maanden na de N97 aangekondigd werd al uitgerust met een 600MHz processor.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.