Toestellen
22 februari 2008 - Ron Smeets

Nokia N96: Saai is goed

In de tien minuten die ik tijdens het MWC met de N96 heb kunnen doorbrengen heb ik natuurlijk nog geen 'review oordeel' kunnen vellen over Nokia's nieuwste topmodel die eind dit jaar in de winkels zal liggen.

De boys van Unwired View hebben naar aanleiding van hun bevindingen in Barcelona wel een (korte) review gemaakt en hun conclusie is alleszins grappig te noemen: Saai is goed. . .

Toch is de mening van Unwired View niet onverdeeld positief te noemen. Zij hekelen vooral het feit dat de N96, met bijna een jaar meer ontwikkeltijd achter de rug, niet echt veel meer te bieden heeft dan de N95.

Dat in het achterhoofd houdend stelt de reviewer zijn mening na het 'live spelen' met de N96 overigens wel wat bij. Het toestel voelt goed aan, de software is een stuk volwassener en lijkt niet meer, zoals bij de eerste versies van de N95 het geval was, te crashen en de dual-slider functie is een stuk soepeler dan die van zijn voorganger.

Daarnaast, en dat kan ik zeker bevestigen, is de N96 ook een stuk prettiger om in de hand te houden. Hij is duidelijk platter dan de N95 en voelt gewoon strak en lekker aan als je hem vasthoud.

Verder valt op dat de videokwaliteit van de N96 een stuk beter is dan bij de N95, met dank aan de nieuwe video-accelerator software.

Over het uithoudingsvermogen van de accu is natuurlijk nog weinig te zeggen, daarvoor moet je het toestel toch minstens een of twee dagen gebruikt hebben, maar het feit is wel dat de N96, althans het model dat in Barcelona lag, dezelfde 950MAh accu heeft als de N95. Dat zou dus wel eens voor dezelfde 'accuproblemen' (lees: beperkte uithoudingsvermogen) kunnen zorgen.

Wellicht dat het stroomverbruik van de N96 efficienter zal zijn als dat van de N95, maar dat is afwachten. Bovendien zou het natuurlijk ook zomaar kunnen dat de uiteindelijke consumentenversie, als die over een maand of zes in de winkels ligt, een krachtigere accu krijgt. Ook dat is een kwestie van afwachten.

Zie ook de bijna vier minuten durende videodemo die door een Nokia medewerker in Barcelona gegeven werd:Gerelateerde links:
Op welk toestel zou jij willen wachten?
Samsung G810 moet de N96 gaan 'bestrijden'
Live foto's van de Nokia N96
Nokia lanceert de N96 in Barcelona
Specs N96 gelekt op Duitse Nokia site
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.