Toestellen
25 november 2006 - Ron Smeets

Nokia N95 review: 'Wow! What a phone!'

Nee, helaas heb ik hem zelf nog niet in mijn handen gehad, maar ik kan me wel voorstellen hoe de reviewer(s) bij Nokialist zich de afgelopen dagen gevoeld hebben.

Zij hadden namelijk wel een werkende Nokia N95 om mee te spelen en (p)reviewen. Alleen is het jammer dat ze een voor Nokia vrijwel onvergeeflijke fout maken. . . Ze noemen de N95 namelijk een "Telefoon" en die typering is door Nokia een tijdje geleden uitdrukkelijk verboden verklaart. De Finnen noemen hun toestellen sindsdien namelijk 'Multimedia Computers'. Natuurlijk doet dat niets af aan de (p)review zelf.

Nokialist beschrijft in de review de belangrijkste (multimedia) features van de N95 en die zijn, zoals ik ook al verwachtte naar aanleiding van het persbericht dat Nokia enkele weken geleden uitgaf, bijzonder compleet.

De afmetingen van de N95 vallen, vergeleken met de N73, alleszins mee. Hij is slechts 4mm breder (53 t.o.v. 49) en, in dichtgeschoven positie zelfs 11mm korter (99 t.o.v. 110).

De N95 heeft een 2.6 inch (6.6cm) TFT display met 3D graphics (handig bij het navigeren) en is hij ook geschikt voor 3G netwerken met HSDPA, een primeur voor Nokia. Wil je nog sneller kunnen internetten of downloaden dan gebruik je gewoon de ingebouwde WLAN kaart. Foto's, muziek en kaartgegevens kunnen worden opgeslagen op een microSD kaart. Die kan maximaal 2Gb groot zijn, maar dat is met een 5 megapixel camera geen overbodige luxe.

De gebruiksvriendelijkheid van het toestel staat, zoals we van Nokia wel gewend zijn, weer op een hoog niveau en ook de menu's en look-and-feel van het toestel laten weinig te wensen over.

Standaard wordt de N95 uitgerust met twee multimedia spelers: die van het Symbian S60 OS, compatible met vrijwel alle audio en video formaten (MP3, AAC, AAC+, eAAC+ en WMA). Daarnaast heeft de N95 ook Realplayer software aan boord.

De GPS functie is een primeur voor Nokia. Het review model beschikte nog niet over de definitieve versies van de landkaarten. Nokia gaat te N95 uiteindelijk leveren met Navicore 'kaartlees software' en er komen kaarten van meer dan 100 landen die via de Nokia website, tegen betaling, gedownload kunnen worden.

De complete (p)review kun je hier rustig (in het Engels) doorlezen.Gerelateerde links:
Nokia N95 verkooppraatje is onzin!
Nokia N95 al te koop?!
N95 en N75 in het wild gesignaleerd
Nokia N95 videodemo
Eerste 5 megapixel foto van de N95 online
Nokia N95: 5MP cam slider met GPS
Nokia N95 komt eraan
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.