Toestellen
07 november 2008 - Arne Hulstein

Nokia N95 (8GB) vs. N96

Een paar weken geleden was ik in Berlijn voor de Web 2.0 Expo. Met mijn bezoek aan de expo wilde ik graag wat anders doen. Iets vernieuwends. En daarom heb ik toen het pitchstop concept bedacht.

Het was de bedoeling om korte live broadcasts te doen van ongeveer vijf minuten met een jonge startende onderneming. Die filmpjes zouden dan op DutchCowboys en hier op MobileCowboys te zien zijn. Om het geheel aan te kleden kreeg ik van Ford Nederland een S-Max mee, van Vodafone de internationale roaming en van Nokia een N96.

Een uitgelezen kans, want behalve bij KPN stond iedereen in Nederland nog op de wachtlijst voor de N96. En ik mocht er al mee spelen. Gelukkig hoefde de N96 niet direct terug, waardoor ik hem nog uitgebreid kon vergelijken met mijn eigen N95 8Gb.

De eerste indruk van de N96 is goed. Het design is mooi, maar wel heel herkenbaar. Vooral de slider is heel herkenbaar van de N95. Hij schuift wel een stukje prettiger dan de N95 doet en hij voelt wat steviger aan. Nokia gaat mee met de trend om telefoons gladder en platter te maken door de knoppen nu glad en glimmend te maken. Mooi detail zijn de symbolen op de knoppen van de muziekspeler die pas echt zichtbaar worden als je de knoppen gaat gebruiken. Groot nadeel van deze knoppen is wel dat je er vrijwel geen gevoel meer mee hebt. Dat is jammer, want op deze manier heb je het hetzelfde nadeel als bij een touchscreen, maar nog steeds met een t9 toetsenbord. Persoonlijk vind ik ook dat de N96 best een touchscreen had kunnen hebben. Dat had alles net wat sneller te bedienen gemaakt.

De kwaliteit van het bellen is natuurlijk goed, zoals we van Nokia gewend zijn. De rest van de toepassingen schelen eigenlijk niet veel met de N95 8Gb. Al is de licentie voor Tetris natuurlijk wel heel leuk, maar niet doorslaggevend. Wel een hele goede toevoeging is de manier waarop je van taal kunt wisselen op de N96. Ongeacht in welk tekstveld je bezig bent, via de knop voor de symbolen kom je direct in een menu waar je je taal kunt wisselen. Voor iemand die in meerdere talen smst of mailt is dat ideaal. Ook de extra knoppen voor het luisteren van muziek video op de voorkant van de telefoon zijn handig. Zo hoef je niet steeds het scherm heen en weer te schuiven als je tegelijkertijd nog andere dingen aan het doen bent. Helaas hebben we daarmee de meest opzienbarende wijzigingen wel gehad. De rest van de N96 doet gewoon erg vertrouwd aan. Met de kanttekening dat er op de N96 minder snelstart knoppen zitten dan op de N95 8Gb.

Natuurlijk zijn er meer veranderingen te zien bij de N96, maar die leiden niet allemaal tot verbetering. De camera heeft voor deze versie twee LED's gekregen voor het 'flitsen' bij de foto. Goed voor video, maar voor foto's een gemiste kans. Zo veel kan het toch niet kosten om naast de twee LED's een xenon flash aan de andere kant van de lens te zetten? Als we dan toch aan de achterkant van de N96 zijn, dan zie je de mooie glimmende achterkant. Het ziet er aardig uit, maar echt prettig is de achterkant niet. Bij het gebruik van het toetsenbord kraakt de achterkant dat het een lieve lust is. dat geeft je niet het vertrouwen in het toestel dat de dikkere slider wel probeert uit te stralen. Als laatste wil ik de keyboardlock niet ongenoemd laten. Nokia heeft altijd een toetscombinatie gebruikt om toetsenborden 'op slot' te doen, maar bij de N96 zijn ze daar vanaf gestapt en hebben ze een speciale knop toegevoegd. Helaas werkte die bij mij nog niet vlekkeloos. Het is een aantal keren gebeurd dat ik een applicatie open had staan en dat ik het slot er niet af kon halen. De batterij verwijderen is dan de enige remedie.

Moet je de N96 dan eigenlijk maar laten liggen? Nee. Persoonlijk vond ik het jammer toen de N96 weer opgehaald werd. De N96 voegt voor mij een aantal dingen toe, die de N95 8Gb duidelijk mist. Daarbij is vooral de taalkeuze en het iets grotere scherm doorslaggevend. Als je veel gebruikt maakt van meerdere talen, dan is het schakelen van het t9 woordenboek ideaal. Opvallend genoeg is ook de accu voor mij een argument om de N96 te kiezen. Hoewel de accu hetzelfde is als die uit de N95 en dus net iets kleiner is dan die van N95 8gb, gaat hij wel langer mee. En dat is voor de enthousiaste gebruiker wel belangrijk. Gebruik je maar een taal op je telefoon en ben je geen fanatieke gebruiker van de allerlaatste gadgets, hou het dan gewoon bij de N95 8Gb en ga van het prijsverschil iets leuks doen.

Over de auteur: Arne Hulstein