Toestellen
18 januari 2008 - Ron Smeets

Nokia N95 8GB is 's werelds eerste 'Media Server Phone'

De Nokia N95 8GB is de eerste mobiele telefoon die het predikaat 'DNLA Certified' (Digital Living Network Aliance) toegewezen gekregen heeft.

Het DNLA certificaat staat voor eenvoudige en goed functionerende samenwerking tussen bedrade en draadloze multimedia devices in en rondom het huis.

Feitelijk betekent dit dus dat de N95 8GB gezien mag worden als een toestel dat prima dienst kan doen als Media Server voor het streamen van foto's, video's en muziek naar andere multimedia toestellen in huis zoals je HiFi installatie, TV, Digitale Fotolijsten etc.

Dit past natuurlijk perfect in de strategie van Nokia. De Finnen noemen hun toestellen al bijna twee jaar liever draagbare Multimedia Computers dan GSM of SmartPhone en Nokia is ook al geruime tijd zelf lid van de DNLA organisatie.

Opvallend is wel dat juist in dit geval Nokia zelf in hun persbericht de N95 8GB weer ineens aanduidt als 'mobile phone'. Zie onderstaand citaat:

"Nokia today announced that the Nokia N95 8GB had the distinction of being the first ever mobile phone to receive Digital Living Network Alliance (DLNA) certification."

Het volledige persbericht van Nokia kun je hier nalezenGerelateerde links:
Fotoshoot van de N95 en de N95 8GB
Productie van de Nokia N95 8GB
'NGage' en 'Music Store' update voor de N95 op komst
Nokia N95 Music Edition 8GB in pre order
Nokia N95: verbazingwekkend licht maar toch te dik
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.