Toestellen
26 september 2006 - Ron Smeets

Nokia N95: 5MP cam slider met GPS

Het tweede nieuwtje dat Nokia tijdens het Open Studio 2006 Event te melden had was de komst van (wederom) een nieuw topmodel uit Finland, de N95. Nee, geen discussie over een te laag BMI of zo, maar vooral verbazing bij het zien van twee bijzondere features: een 5MP camera en geintegreerde GPS ontvanger.

Ja, de N95 kan, zo op het eerste gezicht, uitgroeien tot een van de meest populaire toestellen voor het komende jaar. Qua design valt vooral de bijzondere twee-weg slider functie op. Aan de ene kant zit het keypad met de numerieke toetsen 'verborgen' terwijl, als je het toestel de andere kant op schuift vier toetsen zichtbaar worden voor de bediening van de MP3 speler of de browser (zie foto midden onder).

De camera en GPS ontvanger zijn op zich al bijzonder, maar er is meer. Zo heeft de N95 een 2.6 inch (6.6cm) TFT display met 3D graphics (handig bij het navigeren) en is hij ook geschikt voor 3G netwerken met HSDPA, een primeur voor Nokia. Wil je nog sneller kunnen internetten of downloaden dan gebruik je gewoon de ingebouwde WLAN kaart.

Foto's, muziek en kaartgegevens kunnen worden opgeslagen op een microSD kaart. Die kan maximaal 2Gb groot zijn, maar dat is met een 5 megapixel camera geen overbodige luxe.Gerelateerde links:
Nokia N75: kleinste N-Series multimedia phone
Nokia N95 komt eraan
Nokia reageert op N83 geruchten
Weer een nieuw N Series Nokia?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.