Toestellen
22 september 2006 - Ron Smeets

Nokia N93 review: Media Phone of the Year

De afgelopen dagen heb ik doorgebracht met de Media Phone van 2007, de Nokia N93. Dat klinkt misschien wat romantisch. Helemaal als je bedenkt dat ik ruim anderhalve dag met het toestel in Parijs rondgelopen heb ;-) Toch heb ik geprobeerd het toestel zo objectief mogelijk te benaderen.

De N93 is bedoeld als opvolger voor de N90 die vorig jaar de titel Media Phone of the Year mocht dragen. Nokia had natuurlijk liever gezien dat die titel de naam Multi Media Computer of the Year zou hebben meegekregen. Dat is immers de officiële verzamelnaam die nieuwe Nokia GSM’s uit Finland meekrijgen.

Als je de doos van de N93 open maakt vallen twee dingen direct op. Het display aan de voorzijde is een stuk kleiner dan die van zijn voorganger maar het toestel zelf oogt een stuk groter. Dat eerste is onomstotelijk in een oogopslag te bewijzen (zie foto A), maar qua afmetingen zul je toch de liniaal erbij moeten pakken en dan zie je dat het echt maar een fractie scheelt. Om precies te zijn is de N93 6 millimeter hoger (118), 5 mm breder (55) en 4 mm dikker (28). En nu we toch in de marge bezig zijn; hij is ook 7 gram zwaarder (180).

De reden dat het toestel een stuk groter lijkt komt vooral doordat de cameramodule in verhouding een stuk groter is dan bij de N90 en er een fractioneel verschil is tussen de omtrek van de boven- en onderzijde van de N93 (zie foto B). Let wel, ook deze Nokia zul je niet kopen vanwege zijn compacte uiterlijk, maar dat zal voor velen geen verassing zijn. Als je namelijk kiest voor een Media Phone met een 3.2 megapixel foto- en videocamera en alle mogelijke features die later in deze review nog volop besproken zullen worden, dan weet je dat je geen toestel mag verwachten van het formaat LG Chocolate.

Het plaatsen van de accu en sim-kaart legde het eerste minpuntje van de N93 bloot en dat is geen onbekende! Het openen en sluiten van het klepje aan de achterzijde van het toestel gaat niet echt makkelijk open. Je drukt de vergrendeling in en dan is het de bedoeling dat je het klepje omhoog kunt tillen. In de praktijk betekende dit echter: net zover omhoog buigen totdat je denkt dat ie gaat breken en dan komt hij los (zie foto C). Ook het terugplaatsen is iets wat je niet te vaak moet doen, de ‘haakjes’ die voor de vergrendeling zorgen buigen veel te snel. Na drie keer de accuklep te hebben geopend en gesloten ging het uiteindelijk wat soepeler. Ik kan mij echter heel goed voorstellen dat er mensen zijn die het toestel in de winkel kopen en in hun enthousiasme om zo snel mogelijk aan de slag te gaan het klepje breken. Zoals gezegd is dit geen nieuw probleem, de N91 had hier namelijk ook al last van.

Het opstarten van de N93 duurt ongeveer 20 seconden, een stuk sneller dus dan de minuut die dat gemiddeld bij de N90 in beslag nam. Wat ook opvalt, is de kwaliteit van het display. De nieuwe displays van Nokia doen wonderen voor de helderheid en het contrast en zorgen er voor dat de tekst en andere items op het scherm altijd goed te lezen zijn, zelfs als de volle zon er direct op schijnt. Boven de display van de N93 zit nog een extra camera voor beeldbellen of video conferencing.

De primaire camera doet met 3.2 megapixels en 3 x optische zoom kwalitatief niet onder voor de vergelijkbare Sony Cybershot camphones, maar daar kom ik later in woord en beeld nog op terug. Hoewel ik het bij de N90 niet echt miste, is de aanwezigheid van een beschermkapje voor de lens van de camera geen overbodige luxe. Ik raad wel iedereen aan om het kapje te bevestigen aan het toestel want dit is nu typisch zo’n onderdeel dat je snel kwijt raakt. Aan de onderzijde van het toestel zit een ‘sleepoog’ voor het bevestigen van de draagriem. Daar is nog wel plaats over.

Het toetsenbord is overzichtelijk en goed te bedienen. Extra is de ‘short-key’ toets waarmee vier (veelgebruikte) applicaties via de navigatie- en selectie- toesten met één (eigenlijk twee dus) druk op de knop te benaderen zijn. Standaard zijn de volgende applicaties gekoppeld: Browser, Muziekspeler, Radio en Diavoorstelling, maar via de onderste toets kun je die zelf wijzigen (zie foto G).

Aan de zijkant van het toestel zijn ook vier navigatietoetsen en een selectieknop geplaatst. Daarnaast zit nog een selectietoets voor het snel schakelen tussen de foto- en videocamera modus en een toets voor het instellen van de diverse flitser opties: voorflits, rode ogen en aan of uit (zie foto H). Verder naar boven, aan de achterzijde van de cameramodule vind je de opname- en zoomtoets voor de camera. Aan de andere zijkant zit de aansluitpunten voor de lader en de data- en videokabel en is ook de plek waar de miniSD memory kaart zit.

Bijzonder handig is de Overdracht applicatie die standaard op de N93 geïnstalleerd is. Hiermee kun je via Bluetooth of Infrarood van vrijwel elk ander toestel je Contacten en Agenda Items importeren. Dat scheelt typewerk en gedoe met PC synchronisatie software die vaak niet fatsoenlijk functioneert met twee verschillende merken toestellen (als dat überhaupt al mogelijk is). Ik heb het geprobeerd met de N90 en de Chocolate en dat werkte prima. De N93 controleert eerst welke telefoon aan de andere kant ‘hangt’ en stuurt vervolgens de juiste overdracht softwareversie naar dat toestel. Na installatie (gaat meestal automatisch) zuigt de N93 dan de contact- en agendagegevens uit het andere toestel.

Nokia en Symbian hebben bij de N93 ook een wizard functie toegevoegd voor het makkelijk configureren van de operator instellingen voor (UMTS) web- en mail toegang en voor het instellen van de gegevens voor Email accounts zoals POP3 en SMTP server, IP adres etc. Hierbij kun je zelfs kiezen uit een lijstje met de meest voorkomende Email providers zoals AOL, HetNet, 12 Move, GMail, Planet, Tiscali etc. Voor de zakelijke gebruiker is ook de Quickoffice applicatie toegevoegd aan de standaard uitrusting van de N93. Hiermee kunnen Office documenten worden geopend (Word, Excel, Powerpoint) en bewerkt.

De functionele meerwaarde van de N93 ligt voornamelijk in het feit dat dit echt een Multi Media device genoemd mag worden. De N90 was, toen hij uitgebracht werd, een van de beste cameratoestellen op de markt, maar moest andere multimediatoepassingen zoals een fatsoenlijke muziekspeler en allround connectivity voor mobile internet ontberen.

De N93 heeft dat soort functies wel standaard aan boord. Het configureren van internettoegang via een WiFi netwerk is kinderspel. Binnen enkele clicks, afhankelijk van het beveiligingsniveau van het netwerk kan het iets meer handelingen kosten, ben je online en de browser is goed te bedienen. Bijkomend voordeel is dat je het display ook in ‘landscape’ modus kunt openklappen (zie foto K).

Nokia’s multimedia device beschikt standaard over dezelfde iPod-achtige MP3 speler als de N91, dus met AAC en WMA playback, maar helaas hebben ze er geen mini jack aansluiting in gestopt. De N93 heeft 48 Mb intern geheugen, maar dat is eenvoudig uit te breiden door middel van de miniSD kaart optie. Die is geschikt voor geheugenkaarten tot maximaal 2 Gb; voldoende voor zo’n 500 MP3 bestanden.

Zoals gezegd is de Nokia N93 een echt multimedia device, maar dé belangrijkste functie van dit toestel is en blijft natuurlijk de camera: 3.2 megapixel resolutie en een Carl Zeiss Vario Tessel lens met 3 x optische zoom (de digitale zoom ga ik het helemaal niet meer over hebben), autofocus en flitser.

De instellingen en mogelijkheden die de ingebouwde camera levert zijn, voor een camphone, ronduit indrukwekkend te noemen. Net zoals bij de meeste ‘conventionele’ digitale camera’s kun je kiezen uit diverse voorgeprogrammeerde opnamemodi of het handmatig instellen van parameters als belichting, witbalans en kleurtonen (sepia, zwart-wit, negatief). Een van de leuke features is de zogenaamde reeksmodus. Hiermee kun je, door het ingedrukt houden van de opnameknop, een (groot) aantal foto’s snel achter elkaar maken. Opslaan gebeurt aan het eind van de opname en je krijgt dan eerst in een mini-gallery de gemaakte opnames te zien zodat je nog kunt kiezen of je ze echt allemaal wilt bewaren.

Andere opties van de fotocamera zijn de zelfontspanner waarvan ik de instelling om de foto na 2 seconden te maken niet echt begrijp (wordt rennen!), maar gelukkig kun je ook kiezen voor 10 of 20 seconden vertraging. Ook handig is de instelling om trillingen die veroorzaakt worden door beeldschermen (50 of 60Hz) uit de opname te filteren.

De voorgeprogrammeerde opties in de videocamera modus zijn ietwat beperkter. Zo heeft hij twee opnamemodi, automatisch en nachtstand. De instellingen voor witbalans en kleurtonen zijn gelijk aan die van de fotocamera. Andere opvallende features zijn de ‘steadyshot’ functie en de mogelijkheid om de zoom aan en uit e zetten. De juiste keuze voor de kwaliteit (resolutie en fps, aantal beelden per seconde) wordt vergemakkelijkt door een uitleg waarin aangegeven wordt voor welke doeleinden de betreffende video-instelling geschikt is, variërend van TV- tot en met MMS kwaliteit. Hoe geod die TV-kwaliteit is kun je overigens zelf testen. Met behulp van de bijgeleverde videokabel kun je de N93 rechtstreeks op de AV-ingang van je TV aansluiten voor het bekijken van de gemaakte opnames.

Om een opname te maken of voor het in- en uitzoomen heeft Nokia bij de N93 gekozen voor knoppen die meer lijken op die van een normale foto- of videocamera en ook soepeler te bedienen zijn dan die van de N90.

Wat mij tijdens het gebruik van de camera nogal tegenviel was dat ie niet echt lekker in de hand ligt. Tijdens het filmen kom je al snel met je vingers voor de lens en het vereist wat oefening om de ideale filmhouding te ontdekken, afhankelijk van de grote van je handen en vingers, zonder dat je het gevoel hebt dat je kramp krijgt. Ik kan dat het beste illustreren aan de hand van twee foto’s. De eerste is van de N90 en daaronder die van de N93. Zoals je duidelijk kunt zien kun je bij de N90 je wijsvinger relatief makkelijk gebruiken voor wat extra stabiliteit tijdens het filmen. Bij de N93 is dat nauwelijks mogelijk waardoor je het gevoel hebt dat het toestel elk moment uit je vingers kan glippen.

Conclusie:

De N93 draagt wat mij betreft meer dan terecht de titel Media Phone of the Year maar zoals bij elk gadget is perfectie een utopie. Al was het alleen maar omdat uiteindelijk iedereen zijn of haar eigen gevoel en mening zal doen gelden.

De N93 is in zijn klasse een toptoestel. Natuurlijk zijn er ook enkele punten die Nokia beter had kunnen, en misschien wel moeten, oplossen, maar dat geldt voor iedere nieuwe GSM die op de markt komt. In de strijd om de beste camphone van dit moment zullen we de komende maanden toch vooral de N93 en K800i van Sony Ericsson tegen gaan komen.

Concluderend kan ik de plus- en minpunten van de N93 als volgt opsommen.

++ Kwaliteit van de camera

++ Helderheid display

+ Softwaretools (overdracht gegevens)

+ WiFi ondersteuning

-- Bevestiging accuklepje

-- Geen mini-jack aansluiting voor headset

-- Toestel ligt niet lekker in de hand tijdens het filmen

Ik heb de afgelopen dagen diverse foto’s en filmpjes met het toestel gemaakt. De foto's verschijnen vanavond (donderdag) in een foto gallery van de N93. De filmpjes komen dan in de rubriek ‘Vodcasts’ te staan,. Beide rubrieken zijn te vinden in de rechter navigatiebalk op deze pagina.Gerelateerde links:
N93 volgt N90 op als Media Phone van het jaar
Nokia N93: de beste camphone ooit!
LG Chocolate review: besmettelijk mooi!
Drie dagen met de Nokia N91; een review
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.