Toestellen
27 augustus 2009 - Ron Smeets

Nokia N900 met Maemo 5 onthuld

Het zat er al aan te komen, de Nokia - Maemo aankondiging. Zojuist heeft de Finse fabrikant officieel bekend gemaakt dat de Nokia N900 (aka RX51 Tablet) ergens in het vierde kwartaal op de markt zal komen en dat het toestel voorzien zal zijn van Maemo 5, de nieuwste versie van het op Linux gebaseerde Open Source besturingssysteem.

Een van de meest opvallende features van de N900, die alom gezien werd als de opvolger van de niet zo succesvolle N810, is de aanwezigheid van GSM en HSPA (max 10.2Mbps) support. Met andere woorden, de N900 is dus behalve een Tablet / UMPC ook een volwaardige mobiele telefoon.

Het toestel zal voor het eerst te bewonderen zijn tijdens Nokia World, volgende week in Stuttgart, dus zullen we het voor nu nog even moeten doen met de beschrijving zoals Nokia die opgesteld heeft.

De Nokia N900 is ontwikkeld op basis van Nokia’s vorige generatie Internet Tablets en verruimt de keuze voor technologie-adepten die graag multitasken en internetten zoals ze gewend zijn op hun desktop-PC. Met de nieuwe Maemo 5 software kunnen gebruikers van de Nokia N900 tientallen applicaties simultaan draaien, terwijl ze tegelijk de gsm functionaliteit, het touchscreen en het QWERTY toetsenbord kunnen blijven gebruiken. Om deze prestaties te kunnen leveren heeft Nokia de N900 uitgerust met een 600Mhz ARM Cortex-A8 processor en 1GB werkgeheugen (waarvan overigens 768Mb 'virtueel' is).

De N900 is voorzien van een WVGA touchscreen display, 32GB intern opslag geheugen (evt. uit te breiden tot 48GB met de ingebouwde microSD kaart optie), WiFi, GPS / A-GPS, een 5 megapixel camera en een volwaardig slide-out qwerty toetsenbord. De exacte prijs is nog niet bekend, maar die zal ergens in de buurt van de 600 Euro (inclusief BTW) komen te liggen. Nokia-N900-b Nokia-N900-c Nokia-N900-d

Alle specs:
- ARM Cortex-A8 600MHz Processor
- 1GB werkgeheugen (256MB RAM + 768MB virtual memory)
- 32GB intern opslag geheugen
- microSD geheugenkaart optie (max. 16GB)
- 3.5 inch WVGA (800x480) touchscreen display
- WiFi
- HSPA
- Quad-band GSM
- GPS / A-GPS
- 5 Megapixel camera met Carl Zeiss objectief
- MPEG4 WVGA video opname (800 x 480)
- Bluetooth 2.1 met A2DP support
- FM zender
- microUSB aansluiting (o.a. voor de lader)
- 3.5mm Audio (headset) aasluiting
- Nokia BL-5J 1320mAh accu
- Afmetingen: 110.9x59.8x18mm (hxbxd)
- Gewicht: 181 gram

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.