Nieuws
29 mei 2010 - Ron Smeets

Nokia N900 geen verkoopsucces

Nokia's N-Series vlaggenschip van het afgelopen half jaar, de N900, blijkt commercieel niet echt een succes te zijn. Gartner, niet bepaald een onbetrouwbare bron, heeft berekend dat er tot nu toe nog geen 100.000 exemplaren van de Nokia N900 over de toonbanken gegaan zijn.

OK, Nokia liet bij de introductie van de N900 duidelijk doorschemeren dat dit een eerste stap was in de richting van een compleet nieuw OS en User Interface en dat hij vooral bedoeld was voor tech-savvy early adopters. Maar ik kan mij niet voorstellen dat ze daarbij ook uitgingen van zulke magere verkoopcijfers.

Omdat Nokia zelf nooit de (exacte) verkoopcijfers van individuele toestellen communiceert blijft het een beetje koffiedik kijken maar zelfs als de cijfers van Gartner 100% afwijken en er dus 200.000 N900's verkocht zouden zijn, dan is dat nog steeds niet echt iets om trots op te zijn voor de Finse fabrikant. Maar goed, Gartner baseert haar uitspraken op informatie over de verkoop van het aantal Maemo5 licenties. Aangezien de Nokia N900 de enige smartphone is die daar gebruik van maakt moet het makkelijk te achterhalen zijn hoeveen N900's er nu werkelijk verkocht zijn.

Overigens heeft Nokia wel al gereageerd. Ze blijven bij hun standpunt dat ze geen verkoopaantallen van individuele toestellen prijsgeven maar zeggen wel dat er alleen al 100.000 N900's verkocht zijn in de eerste weken na de release. Over de periode daarna zegt men helemaal niets, en dat zegt natuurlijk ook al genoeg, toch? Waarom niet gewoon roepen hoeveel N900's er in het eerste half jaar verkocht zijn?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.