Toestellen
18 oktober 2011 - Ron Smeets

Nokia N9 review; een week met de beste Nokia aller tijden

Vorige week ontving ik de Nokia N9. Regelmatige lezers hebben in de afgelopen dagen ongetwijfeld mijn eerste indruk en de videopreview al gelezen en bekeken. Zoals beloofd heb ik ook een ietwat uitgebreidere review van de Nokia N9 gemaakt. Bij deze dus.

Helaas mocht ik de N9 maar zeven dagen testen omdat de review exemplaren nu als de wiedeweerga naar België moeten. Daar zitten ook diverse bloggers en journalisten op het toestel te wachten dat bij onze zuiderburen natuurlijk wel, officieel, in de winkels verschijnt.

Inleiding en Design

Ik zal nu niet meer uitgebreid ingaan op het design van het toestel. Daarvoor moeten jullie de eerste indruk maar even lezen ;-)) Maar ik wil er wel nog één ding over melden. Toen de Nokia N9 gepresenteerd werd was op de persafbeeldingen duidelijk te zien dat het toestel een ietwat bol scherm had. In werkelijkheid is die bolling echter veel minder prominent aanwezig dan op die afbeeldingen getoond werd. Daaruit zou je namelijk kunnen concluderen dat het scherm in het midden ongeveer 1 a 2 millimeter ‘dikker’ is dan aan de boven- en onderzijde.

Welnu, in werkelijkheid is dat slechts een fractie van een millimeter (zie de close-up foto hieronder). In de praktijk, fysiek, merk je dus heel erg weinig van die bolling. Maar hij zorgt er, in combinatie met het Clear Black Display, wel voor dat bij sommige applicaties, vooral als die veel van de zwarte achtergrond tonen, de indruk gewekt wordt alsof het display bijna bovenop het toestel ligt. Heel subtiel en ik was het bij mijn eerste indruk en de videopreview zelfs gewoon vergeten de melden. Nog meer bewijs dat de bolling vrijwel niet opvalt ;-) Tot zover de toelichting op het design van de N9. Hieronder staan een paar foto's die meer zeggen dan 1000 woorden ;-)

De voorkant en het display met de subtiele bolling (ja, je moet heel goed kijken ;-))

De ‘kale’ zijkant:

De bovenkant met geopende USB aansluiting en de micro-SIMkaart houder:

De achterzijde met de camera en de flitser:

De onderzijde met de externe speaker:

MeeGo en de User Interface

Over mijn eerste, en hoogstwaarschijnlijk dus ook enige, ervaring met MeeGo als smartphone OS op een Nokia kan ik niets anders dan zeggen dat het mij in positieve zin verbaasd heeft. Het is het eerste smartphone OS van ‘Nokia’ dat echt voor de volle 100% geschikt is voor touchscreen toestellen; op een paar kleine kanttekeningen na waar ik verderop in deze review zeker op terug zal komen. Maar goed, ook de nieuwste versies van Symbian (Anna en Belle) kunnen nauwelijks aan MeeGo tippen. Het ontbreken van fysieke en/of soft touch toetsen op de voorzijde van de N9 (een home- en back toets bijvoorbeeld) heb ik niet als een gemis ervaren. Ja, de ‘sleep UI’ (en dan bedoel ik niet ‘slapen ;-)) is zeker even wennen, maar hij zit erg ingenieus in elkaar en is, als je er na een paar dagen aan gewend bent, ook zeer gebruiksvriendelijk.

Ten eerste geeft MeeGo op het standby scherm, onder de klok, ook een aantal meldingen weer. Zo kun je in één oogopslag al zien of je nieuwe email, berichten of gemiste oproepen hebt. Wanneer je het toestel, ik noem het maar even ‘half unlocked’ door op de ontgrendeltoets te drukken of twee keer kort na elkaar op het scherm te tikken (dubbel-tap), Dan verschijnt een scherm met daarop dezelfde meldingen, maar dan met meer informatie. Van daaruit kun je ook, zonder dat je het toestel verder unlocked, rechtstreeks naar de applicatie gaan waar die meldingen betrekking op hebben. Als in dat scherm dus gemeld wordt dat je een nieuwe SMS ontvangen hebt, dan kun je door die melding naar links of rechts ‘uit het beeld te slepen’ direct het toestel unlocken en je SMS inbox openen. Hetzelfde geldt voor andere meldingen zoals gemiste oproepen, Twitter of Facebook updates en dergelijke. Een erg handige feature die nogmaals aantoont dat Nokia met MeeGo een volwaardig touchscreen smartphone OS ontwikkeld, en in handen heeft.

De MeeGo UI is ‘verdeeld’ in drie schermen. Standaard zie je het bekende homescreen met de diverse icoontjes van Apps en andere features. Wanneer je apps download en installeert, dan verschijnen die ook in dit scherm erbij. Hoe dat gaat werken als je tientallen (of nog meer) applicaties geïnstalleerd hebt kan ik niet zeggen. Het wordt in ieder geval veel scrollen. Dat scrollen gaat overigens wel heel soepel en zonder noemenswaardige vertraging. Het scherm van de N9 en de UI van MeeGo werken in dat opzicht heel erg goed. Voor mij is het zelfs de eerste keer dat ik een Nokia in mijn handen had waarbij de reactiesnelheid en soepelheid van het slepen en scrollen in de buurt kwam van de concurrenten als de iPhone en de Galaxy S II.

Sleep je het homescreen naar links, dan verschijnt een pagina met meldingen, het weer en feeds. Denk aan Facebook en Twitter updates, het lokale weer en meldingen over binnengekomen emails en SMS’jes. De feeds worden overigens niet altijd automatisch geüpdate, maar er staat wel een ‘vernieuwen’ optie prominent in beeld.

Wanneer je het homescreen naar rechts sleept (je kunt eventueel ook nog een keer naar links slepen vanuit het feeds- en meldingen scherm) dan verschijnt een overzicht van (recent) geopende applicaties. Die kun je met een klik activeren. Ook dat gaat erg snel. Bij het schakelen tussen de diverse apps heb ik geen vertragingen opgemerkt. Om een actieve applicatie naar de achtergrond te zetten kun je naar links, naar rechts of van onder naar boven slepen. Dan verschijnt weer het overzicht van geopende (recente) apps. Wanneer je in de app echter van boven naar onder sleept dan kun je dat bij de instellingen zo configureren dat daarmee de applicatie gesloten wordt. Overigens, zo begreep ik van Nokia, zal bij een van de volgende firmware updates die laatste instelling voor het sluiten van de applicatie, een default instelling worden.

Ik heb tijdens het testen op enig moment zo’n 15 apps geopend gehad maar merkte toen geen vertraging in het schakelen tussen de applicaties. Wel had ik de indruk dat het openen van veel apps (meer dan 10) duidelijk wel invloed had op het uithoudingsvermogen van de accu, maar daarover later meer. Daarnaast liep ik ook een paar keer tegen een probleempje aan met de reactiesnelheid van de sleep functie als ik, met veel geopende apps, de N9 uit de standby modus wilde halen. Op die momenten uitte zicht dat overigens ook bij het schakelen tussen applicaties. Doorgaans ging dat dus snel, maar af en toe vertraagde het ietwat. Dat gebeurde niet heel erg vaak maar ik wil het hieronder zeker even melden, ook als feedback naar Nokia zelf.

Ik had soms dus last van een vertraging (oh, oh, daar gaan we weer Nokia ;-) bij het unlocken van mijn N9. Als ik het toestel uit de sleep modus (en nu bedoel ik wel slapen in de zin van standby ;-)) haalde door op de ontgrendelknop aan de rechterzijkant of een ‘dubbel-tap’ op het scherm, dan werkte het slepen (unlocken) soms pas na twee of drie pogingen. Zoals ik het nu kan inschatten gebeurde dat vooral als er veel applicaties open stonden, maar daar ben ik niet helemaal zeker van omdat ik er ook vaak (en zelfs vaker niet dan wel) geen last van had. Om precies te zijn ben ik in de afgelopen zeven dagen drie keer tegen dit probleem aangelopen. Het toestel opnieuw opstarten hielp daarbij. Inmiddels heb ik ook van een van de andere N9 reviewers in Nederland begrepen dat ook hij die problemen tegengekomen is. Ik weet echter niet of dit probleem te maken heeft met de software versie van mijn review exemplaar. Volgens Nokia is er al een nieuwere versie, die ook op de winkelversies van de N9 zal staan, maar ik heb die nog niet kunnen downloaden en installeren omdat mijn N9 ‘zegt’ dat hij helemaal up-to-date is. Iets om wel even in de gaten te houden.

Maar over het algemeen ben ik dus zeer te spreken over MeeGo als smartphone OS van de Nokia N9. Daags voor de publicatie van deze review heb ik nog een meeting gehad met Jurgen Thysmans, de PR manager van Nokia Benelux. Normaal doe ik dit niet, maar in dit geval vond ik het wel nodig, Ten eerste omdat ik maar zeven dagen de tijd had (ik hoop later dit jaar nog een langdurig testexemplaar van de N9 te krijgen) om het toestel, met zijn compleet nieuwe OS, te testen en ten tweede omdat de N9 waar Jurgen mee rondloopt al voorzien is van de nieuwere firmware versie die op voor mijn testtoestel nog niet beschikbaar was. Verderop in deze review zal ik nog een paar keer terugkomen op de verschillen tussen de firmware van mijn en Jurgen’s N9. Vooral ook om aan te geven dat Nokia, ondanks dat er na de N9 hoogstwaarschijnlijk geen nieuw MeeGo toestel zal worden gemaakt, MeeGo voor de N9 toch blijft doorontwikkelen, of moet ik zeggen, verbeteren.

Camera en Multimedia

De camera van de Nokia N9 is een 8 megapixel versie met een Carl Zeiss objectief. Deze doet nauwelijks onder voor die van de N8. Vooral bij het maken van filmpjes en foto’s buiten vond ik de N9 beter presteren (met standaard instellingen) dan die van de N8. Daarnaast heeft de camera van de N9 ook een grotere breedhoek lens waardoor je op dezelfde afstand meer ‘in beeld’ vangt. Niet echt een groot voordeel maar toch even handig om te weten. Zie ook onderstaande split-screen video van de N9 vs de N8.

http://www.youtube.com/watch?v=sQVbwNrsFek

De snelheid van de camera vond ik indrukwekkend. Het opstarten duurde nooit langer dan 2 seconden. Het maken van een foto of starten van een video opname nam ook nooit meer dan 1 a 2 seconden in beslag (inclusief scherpstellen). Wat ik wel bijzonder vond is dat het opstarten van de camera nadat je hem al een keer geopend hebt, en hij dus bij de recent geopende applicaties staat, in standby modus, gemiddeld ongeveer 1 a 2 seconden langer duurde, 3 tot 4 seconden dus, dan wanneer je de camera helemaal opnieuw opstartte. Wil je dus altijd snel (lees: binnen 2 seconden) klaar kunnen staan om een foto of video te maken, dan doe je er goed aan om de camera na gebruik telkens af te sluiten en niet in standby modus te zetten. Een detail wellicht, maar wel een bijzondere.

Doordat de N9 geen fysieke camera toets heeft kun je alleen via het scherm foto’s maken of een video opname starten en stoppen. Ik heb dat niet als een nadeel ondervonden. In en uitzoomen kan eventueel wel via de ‘volumetoetsen’ aan de rechter zijkant, maar als je een foto gaat maken dan verschijnt ook een ‘zoom-balk’ boven in beeld. Die werkt ook zeer prettig en zelfs sneller dan de fysieke toetsen. Wat mij wel opviel is dat je bij het maken van video’s alleen kunt zoomen voordat je de video opname start. Wanneer het toestel dus aan het filmen is kun je niet meer in of uitzoomen. Of dat zo hoort, of dat het een bug is, dat zou ik niet weten, maar als dat inderdaad een standaard ‘feature’ is, dan vind ik het een hele rare. De nieuwere MeeGo firmware heeft in ieder geval dezelfde, ontbrekende, zoom-optie in de videocamera applicatie, zo bleek toen ik die vraag bij Nokia neergelegd had.

Als muziekspeler is de Nokia N9 ook best goed. De UI van de multimedia speler is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De kwaliteit van de externe speaker (ben ik sowieso nooit een liefhebber van ;-) valt een beetje tegen. Hij is erg schel en het maximale volume is ook wat beperkt, alhoewel ik dat bij de multimedia speler niet echt als een nadeel zie. In een van de nieuwere software updates die ik gisteravond zag heeft Nokia een extra feature toegevoegd waardoor het ‘unlock scherm’ (het scherm dat verschijnt nadat je de unlock toets ingedrukt hebt om de N9 uit standby te halen), ook dienst kan doen als bediening voor de multimedia speler. Zo kan je dan, zonder dat je daarvoor dus het toestel hoeft te unlocken en de naar de multimedia speler hoeft te schakelen, meteen zien welk nummer speelt en ook een ander nummer kiezen. Weer een voorbeeld van de verbeteringen die Nokia in MeeGo en diens UI voor de N9 in petto heeft.

Een van de vragen die ik gisteren nog kreeg van een lezer had betrekking op de synchronisatie van iTunes. Ik heb dat zelf in de korte tijd die ik vanochtend nog met het toestel had helaas niet meer kunnen testen, maar volgens Nokia kunnen de statische playlists uit iTunes via Nokia Link inderdaad gesynchroniseerd worden.

Wanneer je (zelfgemaakte) video’s afspeelt dan wordt ook de kwaliteit van het scherm goed zichtbaar, mits je natuurlijk geen video’s op al te donkere locaties geschoten hebt ;-). Het Clear Black Display heeft een prima contrast en de resolutie is ook zeer goed. Overigens worden video’s die je zelf schiet niet in de Video’s app weergegeven maar moet je ze via de ‘Galerij’ (waar ook alle zelfgemaakte foto’s staan) benaderen. Een leuke feature die echter moeilijk te beschrijven is (zie de foto hierboven), is de optie om tijdens het afspelen van een video even op het onderliggende scherm te kijken. Als je de video voor een deel (tot de helft ongeveer) van links naar rechts of van onder naar boven sleept dan verschijnt het applicatie homescreen zonder dat de videospeler stopt of afgesloten wordt. Doe je datzelfde van rechts naar links of van boven naar onder, dan verschijnt het applicatie scherm. Waarom zou je dit willen? Het enige dat ik zo snel kan bedenken is dat je op deze manier even snel een kijkje op de statusbalk van je N9 kunt kijken om te zien of je nog genoeg (bij benadering) accuspanning hebt om de hele film af te kijken, of om te controleren of je nog bereikbaar bent (netwerk status). Wat je in ieder geval met deze optie goed kunt zien is het oog voor detail dat de ontwerpers van de MeeGo UI Nokia hadden (en hebben).

Bellen, Social Media en email

Het zal niemand verbazen dat je met de Nokia N9 ook kunt bellen ;-))) De geluidskwaliteit daarvan is prima en veel meer kan ik er ook niet over zeggen. Wel wil ik een paar positieve en negatieve dingen met betrekking tot de bediening van de N9 als ‘beltoestel’ benadrukken. Wanneer je de volumetoetsen, vanuit het home- of unlock scherm, bedient dan kun je daarmee direct het belvolume en het profiel aanpassen. Door het volume omlaag te brengen schakelt het toestel, wanneer je op ‘0’ uitgekomen bent naar ‘Piepen’ of ‘Stil’. Het enige dat je daarvoor moet doen is de ‘volume naar beneden knop’ nog één of twee keer intoetsen. Andersom werkt het natuurlijk ook. Ik heb de Nokia N9 ook even getest in combinatie met mijn twee Bluetooth Carkits. Zowel de koppeling met de Jabra Cruiser 2 als de Bury CC9060 leverde geen problemen op en het bellen, synchroniseren van het telefoonboek (contacten) werkte ook prima.

Wanneer je gebeld wordt dan wekt de N9 de indruk dat je het gesprek kunt beantwoorden door het scherm omhoog te slepen. In beeld verschijnt een groene balk met de melding ‘Omhoog schuiven’. Als je dat doet dan verschijnt echter nog een ‘tussenscherm’ met daarop de ‘opname’ of ‘weiger’ (verbinding verbreken) toetsen. Sommige gebruikers zullen dit een handige toevoeging vinden, maar ik had liever gezien dat Nokia daarvoor op het eerste scherm een oplossing bedacht had. De groene balk omhoogschuiven om op te nemen en een rode balk naar beneden schuiven om de oproep te weigeren, bijvoorbeeld. Scheelt weer een extra handeling en ik ben er de afgelopen dagen al een paar keer ingestonken dat ik dacht dat ik een gesprek beantwoord had. Juist vanwege de mooie groene kleur van de ‘balk’ die in beeld verschijnt. Een verbeterpuntje, mijns inziens.

Nokia-N9-Incoming-Call-Swipe (foto heb ik helaas niet zelf gemaakt (vergeten ;-))

Volgens Nokia hebben ze daar wel over nagedacht maar is deze optie (direct opnemen als je de groene balk omhoog sleept) niet ingebouwd om te voorkomen dat je een gesprek, zonder dat je dat in de gaten hebt, uit je zak haalt, en mogelijk dus met het scherm sleept, wanneer er een gesprek binnenkomt. Daar valt op zich wel wat voor te zeggen, maar in dat geval zou de nabijheidsensor natuurlijk ook uitkomst kunnen bieden zodat het scherm en de groene balk van het inkomende gesprek pas zichtbaar worden als het toestel uit de broek- of jaszak gehaald wordt.

De email applicatie van de Nokia N9 is ronduit goed te noemen. Het instellen is vrij eenvoudig, zeker als je je Google account koppelt. Dat kan door het invoeren van je login naam (email adres) en wachtwoord. Ook de koppeling met Exchange en meerdere email accounts is geen enkel probleem. Voor bepaalde email accounts moet je wel de informatie als inkomende en uitgaande mailservers en dergelijke, handmatig, instellen, maar dat geldt voor meer toestellen. De inbox en email schermen zijn ook overzichtelijk en je kunt makkelijk inzoomen met twee vingers (pinch to zoom).

Standaard heeft de Nokia N9 een Twitter en Facebook, twee van de meest gebruikte Social Media netwerken aan boord. Zoals gezegd kun je de updates daarvan ook op het ‘linker’ homescreen laten verschijnen, maar het bijwerken van die feeds gebeurt niet altijd automatisch nadat je het ingesteld hebt. Zoals ik het kan beoordelen moet je vrijwel altijd handmatig op ‘vernieuwen’ klikken. Volgens Nokia zou het updaten als je verbonden bent met een WiFi netwerk wel automatisch moeten gebeuren, maar ik heb dat bij mij test N9 niet kunnen ontdekken. Wellicht dat ook dit een aanpassing is die bij een van de volgende firmware versies hoort. Verder viel mij ook op dat de huidige Twitter applicatie nog geen foto’s kan verwerken (toevoegen aan de updates), maar volgens Nokia is dat  wel mogelijk na de volgende update (die ik dus nog niet kon installeren). De apps werken op zich prima maar ik vind het wel jammer dat zowel de Twitter als Facebook App van de N9 (nog) niet in landscape modus werken. Dat is, mijns inziens, namelijk wel bijna een must als je berichten wilt typen.

Daarmee kom ik dan meteen op het virtuele toetsenbord van de Nokia N9. Dat werkt heel erg goed, mits je dus in liggende (landscape) modus kunt typen. Voor het gebruik in staande (portrait) modus is het 3.9 inch scherm van de N9 mijns inziens net te smal. Ik heb zelf gemerkt dat ik in staande modus ruwweg vijf keer meer tikfouten maakte dan in liggende modus. Om een indruk te geven hiervan. Ik heb drie twitter updates gedaan (ca. 400 tekens) en daarbij telde ik 23 tikfouten. Vervolgens heb ik een email van ca. 400 tekens getypt en daar maakte ik maar 4 tikfouten. Zie hieronder het verschil (screenshots) tussen de 'liggende' en 'staande' qwerty. Ik heb bij beide screensots dezelfde verhouding aangehouden. Wat je hieronder ziet is dus het daadwerkelijke verschil in breedte tussen de twee virtuele toetsenborden:

Nokia-N9-Qwerty-Landscape Nokia-N9-Qwerty-Portrait-a

De feedback en bediening van het virtuele qwerty toetsenbord (in liggende modus dus) is ronduit goed te noemen. Tijdens het typen krijg je standaard een hele korte voelbare én hoorbare ‘klik’ als feedback en dat werkte bij mij in ieder geval heel erg prettig. De spatiebalk zit ook weer, zoals het hoort, in het midden, maar dat was natuurlijk alleen een echt issue bij de N97 ;-) Als ik al iets aan te merken heb op het toetsenbord van de Nokia N9, dan is het misschien het ontbreken van een rij met numerieke toetsen. Dat is op zich niet zo’n groot gemis, maar als je in een tekst een paar nummertjes moet intikken dan schakelt het toestel niet automatisch terug naar de ‘letter modus’ wanneer je een spatie intikt. Dat zou wel een handige toevoeging zijn omdat het weer een extra handeling scheelt.

De Nokia N9 voldoet in mijn ogen prima voor Email en Social Media fans en –addicts alhoewel de Twitter (landscape modus en foto’s toevoegen) en Facebook (landscape modus) nog wel wat verbeteringen kunnen gebruiken. Erg handig is wel de ‘Accounts’ applicatie die Nokia standaard geïnstalleerd heeft. Hiermee kun je op één plek heel wat instellingen van de diverse Email en Social Media accounts bekijken en aanpassen. Denk aan het delen van content uit je foto en video galerij, chat voorkeuren en het weergeven van de meest recente Twitter updates van jouw contactpersonen op het visitekaartje van de betreffende contactpersonen. Maar ook het beheren van je Nokia (Ovi Store) account (het wachtwoord aanpassen bijvoorbeeld) kan vanuit dezelfde applicatie.

Browsen en Navigeren

De standaard webbrowser van de Nokia N9 is best goed. Door de resolutie van het scherm krijg je veel informatie in één oogopslag gepresenteerd en het zoomen, om de tekst te lezen op een webpagina bijvoorbeeld, werkt ook erg snel en soepel (door middel van een dubbel tap of pinch to zoom natuurlijk). De weergave van sites en content is relatief compleet, de N9 heeft ook Flash support, evenals (video) sites met HTML5. Bij het scrollen merkte ik geen noemenswaardige vertraging (of lag) zoals dat bij de vorige (Symbian) browsers nog wel eens het geval was.

Waar ik wel tegenaan gelopen ben, en iets dat ik ook al in mijn videoreview aantipte, was een ‘conflict’ tussen het scrollen in de webbrowser en de ‘sleep’ UI van MeeGo. Zoals ik eerder al aangaf kun je applicaties openen en sluiten door van links naar rechts, rechts naar links, beneden naar boven of van boven naar beneden te slepen. Welnu, wanneer je dus aan het scrollen bent dan kan het voorkomen dat je onbedoeld de applicatie sluit of naar de achtergrond verplaatst en je ineens weer in het homescreen zit. Nog een verbeterpuntje voor Nokia wellicht.

Ik heb de N9 dit weekend ook even gebruikt om te navigeren. Standaard heeft het toestel Nokia Maps aan boord plus een extra, directe, ‘Rijden’ app. Als je die opent verschijnt direct een status scherm voor gesproken navigatie in beeld en kun je dus nog sneller routes plannen en de navigatie starten. Ik vond dat een handige extra app. Kaartinfo is zowel online als offline beschikbaar. Voor dat laatste kun je de kaarten op het toestel installeren. Standaard staan de kaarten van West Europa voorgeïnstalleerd (op mijn exemplaar in ieder geval). Ik heb via WiFi ook de kaart van Duitsland toegevoegd (ruim 415MB). Dat duurde (download en installatie) ongeveer 20 minuten.

Wanneer je offline navigeert, iets dat natuurlijk vooral handig is als je in het buitenland bent, dan moet je er wel rekening mee houden dat het toestel voor bepaalde informatie, zoals POI’s in de buurt, wel een verbinding met het Internet nodig heeft. Je kunt het toestel zo instellen dat hij telkens vraagt om een dataverbinding toe te staan als je aan het roamen bent, maar je kunt niet instellen dat je nooit een dataverbinding wilt toestaan tijdens het roamen. Daardoor krijg je dus iets vaker dan je lief is de melding ‘ga online om…’ in beeld. Van de andere kant is het natuurlijk ook wel weer handig om zeker te weten dat je niet aan het dataroamen bent ;-)

Tijdens het navigeren kwam ik er wel achter dat het eerder genoemde ietwat beperkte  maximale volume van de externe speaker, gecombineerd met de schelheid van het geluid, hier wel te wensen over laat. Niet echt een groot probleem, maar in rumoerige auto’s ga je daar zeker last van krijgen en dan is het handig als je de N9 aan een Bluetooth carkit of headset (eventueel bedraad) kunt ‘hangen’ wanneer je de gesproken aanwijzingen op prijs stelt.

Verder werkte het navigeren prima. De GPS fix was (drie keer getest) binnen enkele seconden gevonden en de kwaliteit van de kaarten (voor zover ik die kon testen) is redelijk. Ik heb in mijn omgeving wel twee verkeerde aanwijzingen gekregen. Zo miste de navigatie van de N9 een keer een afslag. Op een t-splitsing gaf de kaart aan dat ik de weg rechts moest volgen terwijl ik daar toch echt rechts af moest slaan, een voorrangsweg op. Eén keer gaf de navigatie aan dat ik de eerste straat links moest nemen terwijl er echt nog een straat (links) tussen lag (en dat was geen eenrichtingsweg). Niet echt schokkende fouten, maar iets dat ik niet eerder van Nokia Maps gezien heb. Kan natuurlijk toeval zijn, maar helaas heb ik niet meer tijd om dit diepgaander te testen. In totaal heb ik de N9 drie keer als navigatie gebruikt in de regio Zuid Limburg en het Duitse grensgebied. In totaal zo’n 80 kilometer.

De accu

Bij de moderne smartphones is de kwaliteit (lees: uithoudingsvermogen) van de accu natuurlijk zeer belangrijk.  De Nokia N9 heeft een 1450mAh accu, vergelijkbaar met die van veel concurrenten. Aanvankelijk was ik zeer te spreken over de accu maar op de valreep ontdekte ik toch nog een probleempje.

De eerste dagen redde ik het makkelijk om op één acculading de dag door te komen, maar toen ik de N9 het afgelopen weekend wat intensiever ging gebruiken werd mijn enthousiasme met betrekking tot de accu en diens uithoudingsvermogen toch wat getemperd. Letwel, ik weet natuurlijk ook wel dat de meeste smartphones bij intensief gebruik amper één (lange) werkdag doorkomen op één acculading en daar zullen de meeste smartphone gebruikers zeker rekening mee houden. Een autolader gebruiken wanneer je onderweg bent, of tussendoor op kantoor het toestel even aan de ‘stroom hangen’ zijn standaard handelingen geworden voor de meeste smartphone gebruikers; ook voor mij. Het probleempje waar ik hierboven over sprak, en hieronder beschrijf, heeft te maken met het onverwacht snel leeglopen van mijn N9 in standby modus, toen hij dus even niet (intensief) gebruikt werd.

Ik had de N9 zondag, om 11u30, compleet geladen meegenomen om het toestel buiten te testen. Ik ging op pad om foto’s te maken, te navigeren, internetten, wat muziek luisteren, een beetje gamen, wat twitter en facebook updates bekijken en maken, enkele test emails versturen en ook af en toe bellen. Kortom, behoorlijk veel voor één middagje testen ;-). Na ca. drie uur vrijwel continu ‘spelen’ met de N9 gaf de accu aan dat er nog 46% accuspanning over was. Handig is dat de N9 bij de accu instellingen dan ook meteen weergeeft hoe lang je nog kunt bellen en wat de resterende standby tijd is (een schatting natuurlijk). Op dat moment, maar ik heb er helaas geen foto van gemaakt (hieronder staat een foto van deze ochtend), gaf de N9 volgens mij aan dat ik nog zo’n 2 uur kon bellen en één dag standby tijd ‘over’ had. Rond 15u00 heb ik mijn N9 vervolgens op de bank gelegd en hem, in standby modus, niet meer aangeraakt.

Later die dag, rond 21u00, wilde ik het toestel weer even gebruiken maar kwam ik tot de conclusie dat de accu leeg was, zo’n zes uur nadat ik hem weggelegd had dus. Als ik al een reden voor het ‘leeglopen’ in standby modus te verklaren, dan is  het  enige dat ik kan bedenken de vele (ca 15) open applicaties die in de achtergrond nog liepen, maar dat kan ik op dit moment dus niet bevestigen. WiFi stond wel aan en ik had ook verbinding met mijn thuisnetwerk, maar ik neem aan dat dit ook meegenomen werd bij de berekening van de resterende spreek- en standby tijd, evenals de capaciteit die nodig is voor de geopende applicaties. Anders heb je natuurlijk weinig aan deze informatie.

Ik heb het toestel zondagavond natuurlijk weer helemaal opgeladen en gisteren (maandag) ook weer gewoon gebruikt, maar had helaas geen tijd om nogmaals een intensieve gebruikerstest te doen om er achter te komen of hij wederom leeg zou lopen. Wel heb ik in de loop van de middag weer zo’n 15 applicaties geopend (waaronder ook weer een game, de navigatie en dergelijke). De enige functie die wel aan stond maar geen verbinding had was WiFi. Op dat moment had de N9 nog 77% accuspanning over. In de uren daarna heb ik geprobeerd het toestel zoveel mogelijk ‘met rust te laten’ maar ik werd wel een paar keer gebeld. Drie uur later stond de resterende accuspanning nog op 72%. Later op de avond, rond 23u30, gaf de accu nog 27% aan, maar intussen had ik het toestel toen ook weer gebruikt om te bellen en dergelijke (internetten, social media netwerken raadplegen, foto’s maken). Hoe dan ook, hij leek dus, zonder WiFi, beduidend minder snel ‘leeg te lopen’.

Daarmee denk ik dat de actieve WiFi verbinding, ook in standby modus, de grote stroomverslinder is. Op zich wel een bekend ‘probleem’, ook bij veel andere smartphones en daarom wordt ook vaker geadviseerd om zaken als WiFi, Bluetooth en GPS uit te zetten als je ze niet nodig hebt. Je kunt bij de instellingen van de N9 aangeven dat de internetverbinding in de achtergrond uitgeschakeld wordt wanneer deze niet gebruikt wordt. Dat heeft natuurlijk ook een positieve invloed op het uithoudingsvermogen van de accu.

Letwel, de conclusie dat de actieve WiFi verbinding de oorzaak was voor het ‘leeglopen’ van de accu van de N9 is mijn eerste indruk naar aanleiding van het enige verschil tussen de eerste en tweede test. Helaas moest ik mijn N9 vanochtend (dinsdag) al weer inleveren dus heb ik het uithoudingsvermogen van de accu niet nog vaker, en even uitgebreid, kunnen testen, maar het is zeker een aandachtspuntje.

Conclusie

Ik schreef in de titel al dat de N9 mijns inziens de beste Nokia aller tijden genoemd mag worden. Daar sta ik ook nog steeds achter. Rekening houdend met het feit dat het hier gaat om de eerste (commerciële) versie van een nieuw smartphone OS, dat helaas ook alweer ‘dood’ is, dan vallen de negatieve punten alleszins mee. Ik heb geen echte design fouten in het OS gevonden, hooguit wat verbeterpunten. Volgens Nokia zitten die voor een deel ook al in een volgende versie van MeeGo voor de N9, maar die heb ik, zoals al meerdere keren heb geschreven op de voorgaande pagina’s, nog niet kunnen uitproberen. Ik heb er, aan de vooravond van de publicatie van deze review wel een paar gezien. Verder viel mij op dat zeven dagen bij lange na niet voldoende was om echt alle features te ontdekken en testen en ik ben er dan ook van overtuigd dat ik nog wel de een of andere feature of handige tool gemist heb die andere gebruikers wellicht wel zullen ontdekken.

Dezelfde conclusie kan ik ook trekken voor de hardware. De Nokia N9 is een strak ontworpen en degelijk toestel. Typisch Nokia, maar wel met een moderne ‘touch’. Of je dat mooi vind is een kwestie van smaak, maar de term ‘sexy toestel’ is er zeker een die in mij opkwam toen ik de N9 uitprobeerde. Ook de meeste vrienden en kennissen die ik de N9 liet zien vonden de N9 mooi, strak en toch een degelijke uitstraling hebben.

Tot slot, en hier kan en mag ik natuurlijk niet aan voorbij gaan, alhoewel Nokia mij uitdrukkelijk gevraagd heeft er niet te zeer over door te zagen ;-), is en blijft het jammer dat de Finnen besloten hebben om de Nokia N9 niet officieel in Nederland op de markt te zetten. Inmiddels wordt het toestel, zoals verwacht, wel al via de parallel import aangeboden door diverse (online) retailers dus als je er echt eentje wilt hebben dan kan dat. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de prijs wellicht iets hoger ligt, maar je kunt natuurlijk ook straks zelf even naar België rijden als het toestel daar, in november, in de winkels ligt.

Voor ons ‘Hollanders’ kan ik alleen maar hopen dat Nokia later deze maand, tijdens Nokia World in Londen, minimaal één Windows Phone toestel presenteert dat qua design, specificaties en gebruiksvriendelijkheid kan tippen aan de Nokia N9. En, ook niet onbelangrijk, dat Nokia besluit om dat toestel ook in november al in de Nederlandse winkels te leggen. In dat geval zal de Nokia N9 hier in Nederland, en de andere landen waar hij niet verkocht gaat worden, wellicht niet gemist worden.

Pluspunten:
+++ MeeGo OS is snel en stabiel
+++ User Interface is intuitief en gebruiksvriendelijk
+++ Design, bouwkwaliteit
+++ Kwaliteit (contrast, helderheid) van het display
++ Camera persteert prima
++ Goede browser die alle content (ook Flash en HTML5) ondersteunt
++ Goede Social Media integratie met Twitter en Facebook app

Min (-) en Verbeterpunten (v):
- Accu kon beter of je moet goed instellen wat je wel en niet gebruikt.
- Staande qwerty toetsenbord is te 'smal'
- Schakelen tussen geopende applicaties ging soms ietwat trager
v Opnemen gesprekken direct vanuit 'unlock' screen mogelijk maken
v Enkele bugs tegengekomen, vermoedelijk omdat het de eerste commerciele versie van een nieuw OS

Foto's van de Nokia N9

Hieronder nog enkele foto's van de Nokia N9:

Nokia-N9-g2 Nokia-N9-b2 IMAG0125 Nokia-N9-d1 Nokia-N9-h1 Nokia-N9-k2 Nokia-N9-m2

Foto's en video's gemaakt met de Nokia N9

En hier een paar foto's, plus een video, die ik met de camera van de Nokia N9 gekiekt heb:

Close up van een toetsenbord: 20111011_001

Buiten in het park ;-)) 20111013_003 20111013_004 20111013_006

In het park, maar dan met zoom: 20111013_005 20111013_010

En nog een video, opgenomen in Arnhem (zowel binnen als buiten) en ook gebruikt voor het split screen cameravergelijk met de Nokia N8. ik heb hem niet ge-edit en let ook maar niet teveel op mijn gebrabbel ;-)):

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.