Geruchten
13 mei 2011 - Ron Smeets

Nokia N9 (N950) gelekt via de FCC

De Nokia N9 is in het geruchtencircuit al lang geen onbekende meer. Het toestel is de afgelopen maanden al diverse keren uitgelekt en daarbij werd hij aan zowel Symbian als Meego gelinked.

Via de FCC zijn nu enkele nieuwe tekeningen van dit toestel opgedoken. Opvallend daarbij is dat de naam N9 / N950 gebruikt wordt. De N950 werd in februari nog bevestigd door Rich Green (CTO van Nokia) als zijde het eerste Finse Meego toestel dat later dit jaar uit zou komen.

Doordat het toestel bij de FCC nu als N9 / N950 is aangeboden is nog steeds niet duidelijk of dit nu een nieuwe Symbian of een Meego toestel zal worden, maar het feit dat hij bij de FCC opduikt maakt het wel weer een stuk waarschijnlijker dat de Nokia N9 / N950 uiteindelijk wel in de winkels gaat verschijnen. Bovendien lijkt het toestel op de afbeeldingen van de FCC documentatie erg veel op de gelekte N9 van enkele maanden geleden. Kijk zelf maar. Op MyNokiaBlog zou in een comment op dit artikel ook een video staan waarin de Nokia N9 / N950 te zien is. Helaas werkt de link niet en het lijkt erop alsof MyNokiaBlog bezweken is onder het enorme bezoek aan de betreffende pagina ;-) Wellicht dat de site binnenkort wel weer bereikbaar is, maar of de betreffende video dan nog online staat is natuurlijk de vraag.

UPDATE (12u28): De video is inmiddels gevonden (helemaal onderaan dit artikel). Na ongeveer 15 seconden in deze trailer van Red Steel kun je de nieuwe Nokia zien (eerste screenshot onder de video). Het lijkt erop dat dit toestel een MeeGo-achtig homescreen heeft maar geen fysiek qwerty toetsenbord. De vraag is nu dus of dit hetzelfde toestel is als bij de FCC opdook. Verderop in de vide (na ongeveer 40 seconden) is ook nog een tablet te zien (tweede screenshot onder de video).

Nokia-N9-N950-FCC-a Nokia-N9-N950-FCC-b Nokia-N9-a

http://www.youtube.com/watch?v=3S8a180uYBM

Via (met dank aan Sfu voor de tip!)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.