Nieuws
28 augustus 2010 - Marc Wielaert

Nokia N8: smart- of multimediaphone?

Nokia Benelux topman Jukka Tiitu zette vorige week in Amsterdam Nokia’s nieuwe “vlaggenschip” de N8 in de schijnwerpers. Tijdens een persbijeenkomst werden diverse aspecten van het toestel belicht. Het leek daarbij soms niet om één, maar om diverse toestellen te gaan. De N8 heeft veel in huis, maar Nokia lijkt verschillende doelgroepen aan te spreken. Dat leidt tot een minder scherp beeld dan de N8 verdient.

Symbian ^3
De insiders kijken naar de N8 uit omdat dit het eerste toestel is op het nieuwste Symbian ^3 platform. Hoewel Symbian door velen al voor “dood” verklaard is, neemt het platform nog altijd bijna de helft van de totale wereldverkoop voor z’n rekening. Het is dus een OS om serieus te nemen, en dat geldt al helemaal voor de nieuwste en meest geavanceerde versie. Maar het is niet het unique selling point van deze telefoon – de gemiddelde consument heeft vermoedelijk geen idee van het verschil tussen deze en de vorige versie van Symbian. Maar wie ervaring heeft met de N97 zal wel merken dat het touchscreen van de N8 veel prettiger werkt.

Smartphone
Nokia stelt dat de N8 een high-end smartphone is. Met de term high-end begeeft de Finse marktleider zich in erg ruig vaarwater, waar de eigen vloot de laatste tijd maar matig mee kan komen met de woest opstomende concurrenten. In diverse media is de vergelijking met de iPhone gemaakt, omdat de N8 ook een touchscreen heeft en “pinch to zoom” biedt. De woordvoerder van Nokia wilde de term “multi-touch” niet gebruiken omdat die “door een concurrent beschermd is”, maar de mogelijkheid bestond zeker. Ook door bijvoorbeeld het verbeterde muziekmenu grafisch vorm te geven zoals Apple dat ooit bedacht, bevestigt Nokia impliciet dat het de N8 ziet als een mogelijke concurrent voor de iPhone – en dat is eenvoudigweg te hoog gegrepen. De Nokia N8 is als smartphone natuurlijk niet zo beperkt als veel andere Symbian toestellen die gemakshalve ook tot die categorie gerekend worden. Maar – en dat is hier, door Cowboy Ron, al eerder geschreven – het lijkt zoveel logischer als Nokia de N8 als een zeer modern multimedia toestel in de markt zou zetten, en de smartphone capaciteiten wat minder zou benadrukken. Waarom?

12MP camera
De meest opvallende kwaliteit van de Nokia N8 biedt de camera. De 12MP camera is al eerder vertoond in een mobiele telefoon (de Sony Ericsson Satio was vorig jaar de eerste), maar Nokia roemt nog altijd de samenwerking met Carl Zeiss, die er deze keer een 28mm groothoeklens voor leverde. Bovendien doet een extra grote lichtsensor recht aan de resolutie van 12 Megapixels. Een dergelijke legitimatie is wel op z’n plek, want ook het grote publiek valt steeds minder voor de “pixelrace” waar de producenten van compact camera’s én mobiele telefoons de afgelopen jaren de aandacht mee trokken.

Meer multimedia
Het multimediale aspect is zeker niet beperkt tot de 12MP camera, waarmee het toestel overigens ook kan filmen in HD kwaliteit. Tijdens de demonstratie toont Nokia ook dat de N8 tijdens het afspelen van een film het geluid in Dolby 5.1 kan weergeven. Dat gaat weliswaar niet draadloos, maar de geluidskwaliteit was tijdens de demonstratie zeker indrukwekkend. Evenmin draadloos was de weergave van een op de N8 geïnstalleerd spelletje, Angry Birds. Het is best leuk om te zien dat het op een groot televisiescherm kan, maar ik moest toch even terugdenken aan de recente presentatie van de Samsung Galaxy S, waarbij twee aanwezigen op twee exemplaren van het toestel tegen elkaar de racing game Asphalt 5 speelden en iedereen hun race zonder enige hapering kon volgen op twee grote televisieschermen – en dat ging wél draadloos. Ik denk dus dat het nog wel even duurt voor ze zich in Zuid-Korea werkelijk zorgen maken over de N8 als gaming device. En voor wie tegenwerpt dat het toestel zo niet in de markt wordt gezet – maar als smartphone – is de vraag: waarom kán het dan? Omdat het kan?

FX Studio
Het wordt nóg wonderlijker als je ziet hoe trots Nokia is op de samenwerking met de firma Framestore, die het programma FX Studio ontwierp voor de N8. Daarmee kan je “special effects” aan je filmpjes toevoegen. Daarbij moet je (schrik niet) denken aan een ronddansende gebraden kip in je ijskast, een vliegende schotel in het straatbeeld, een kanon dat plotseling uit een muur komt opzetten en schiet, een spacegun die in beeld verschijnt alsof hij van de filmer zelf is, ­of een bloederige arm die je uit iemands lichaam laat komen, noem het maar op. Dat is allemaal best grappig – als je ’n jaar of 14 bent. En ik wil niet beweren dat die leeftijdsgroep zich niet aangesproken voelt door een agenda en tien mailboxen die je kunt synchroniseren, of door een webbrowser die Flash ondersteunt. Maar een gebruiker die zichzelf een beetje serieus wenst te presenteren zit waarschijnlijk niet te wachten op dergelijke  “special effects” in z’n camera? Dergelijke, nogal kinderachtig aandoende features ondermijnen het karakter van de serieuze high-end smartphone waarmee Nokia de strijd met de iPhone of Android aan kan gaan.

N8 als high-end multimediatelefoon
Presenteer de N8 als een high-end multimedia telefoon, en de 12MP camera met 28mm groothoeklens, de HD video kwaliteit, de HDMI uitgang, de ondersteuning van Flash in de browser vallen allemaal op hun plek. Ook de opvallend slimme noviteit USB on the go sluit uitstekend aan bij het multimediale karakter van de N8. Daarmee kan je een geheugenstick of harddisk rechtstreeks aansluiten op het toestel om bestanden te kopiëren (back-up) of verplaatsen – echt een uitkomst voor wie veel filmpjes en dus grote bestanden maakt. Bovendien levert Nokia apps mee om op het toestel zelf foto´s en video te bewerken. Benadruk de multimedia capaciteit van de N8, en een feature als Special FX is er opeens een humoristisch onderdeeltje van. Omdat het kan.

Specificaties
Dat zo´n high-end multimediatelefoon op een geheel vernieuwd platform draait is goed nieuws, zonder dat er direct smalend gereageerd hoeft te worden dat het geen Apple of Android is. Het touchscreen, multi-tasking, de beschikbaarheid van steeds meer apps in de Ovi store, de geïntegreerde eigentijdse social media als Facebook, Twitter én Hyves - het draagt allemaal positief bij aan het imago van de N8 als multimediatelefoon. En het is ook logisch dat een dergelijk type telefoon in diverse, veelal felle kleuren op de markt komt (naast het chique zwart en neutrale zilver ook fel groen, blauw en oranje - zie de foto's, al heb ik de oranje versie tijdens de presentatie niet gezien).

Hardware
Ook voor de verdere specificaties hoeft de bezitter zich niet te schamen. 16GB intern geheugen (verder uitbreidbaar met microSD), WLAN, Bluetooth 2.1, FM-radio (en zender), GPS (onmisbaar vanwege de gratis navigatie van Ovi Maps), bewegingsensor en ingebouwd kompas maken het tot een zeer compleet toestel. Het werkgeheugen van 135MB lijkt wel enigszins beperkt als je bedenkt dat video-editing mogelijk is op het toestel zelf, en ook de processorsnelheid is met 680MHz wat lager dan andere producenten tegenwoordig van de daken schreeuwen, maar wie weet heeft Symbian ^3 daar wel voldoende aan.

Tot slot
Ik heb tijdens de presentatie zoals je boven zien kunt veel foto´s gemaakt en natuurlijk ook even met de N8 kunnen spelen, maar dat was nog geen “finished product”, die Nokia pas ergens in oktober verwacht. Het heeft nu dus niet zo gek veel zin om meer dan in algemene termen te schrijven over hoe het toestel in de praktijk bevalt - software updates kunnen enorme verbeteringen tot stand brengen. Wat me op het eerste gezicht opviel is dat de resolutie van het scherm aan de bescheiden kant lijkt, onder andere doordat er als je het toestel verticaal gebruikt geen ruimte is voor een qwerty keyboard. De camera stelde echter bepaald niet teleur, waarbij ook in het oog sprong hoe opvallend snel het automatisch scherpstelt. De weergave van de foto’s op het toestel zelf was uitstekend, maar ik heb de fotokwaliteit niet op een monitor kunnen beoordelen. Later zal een van de Mobile Cowboys ongetwijfeld nog uitgebreid met het toestel aan de slag gaan voor een praktijktest, en voor een shoot-out met de Sony Ericsson Satio.

Over de auteur: Marc Wielaert