Toestellen
27 april 2010 - Ron Smeets

Nokia N8 officieel gepresenteerd

Het zat er al aan te komen en de afgelopen dagen en weken was er al het een en ander over de eerste Symbian^3 multimedia smartphone uitgelekt maar zojuist heeft Nokia de N8 dan toch ook officieel gepresenteerd.

Volgens het persbericht gaat de Nokia N8 deze zomer (Q3) bij ons in de winkels verschijnen. Op het prijskaartje zal een bedrag van ca. 440 Euro (inclusief BTW) komen te staan. Dat valt, voor een nieuwe high-end N-Series nog best mee maar zoals bekend heeft Nokia de afgelopen maanden de prijzen van veel van haar toestellen al naar beneden bijgesteld.

Qua specs vallen, behalve het Symbian^3 OS, vooral de aanwezigheid van een 12 megapixel camera met Carl Zeiss objectief, autofocus, Xenon flitser en de mogelijkheid om 720p HD video's te schieten op. Verder heeft de Nokia N8 een 3.5 inch capacitive touchscreen display met WVGA resolutie (640x360), 16GB intern geheugen, een microSD geheugenkaart gleuf, quad-band GSM met tri-band UMTS/HSDPA support, WiFi, (A)GPS, Bluetooth 2.1 met AD2P, een 3.5mm audio (headset) aansluiting, TV/AV out en multimeda speler met ingebouwde FM Radio Tuner aan boord. Kortom, zoals gezegd, een high-end multimedia toestel.

Hoewel de N8 (natuurlijk) ook geschikt is voor het gebruik van- en beschikt over native apps t.b.v. email (POP3/IMAP/Exchange), social networks (Facebook/Twitter) en mobiel internet moet hij het wel doen zonder fysiek qwerty toetsenbord. Het zal mij ook benieuwen hoe goed de 1200mAh accu gaat presteren. Volgens de Finnen zou je daarmee zo'n 12 uur moeten kunnen bellen (5 uur op 3G), 3 uur en 20 minuten video opnemen of TV kijken en 50 uur muziek luisteren. We zullen zien.  Hieronder staat nog een persplaatje en enkele video's die Nokia zelf gemaakt, en gepubliceerd heeft Enjoy! Nokia-N8-front-oranje

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.