Toestellen
13 oktober 2010 - Ron Smeets

Nokia N8 kost 135 Euro in losse onderdelen

Ik weet dat bij dit soort berekeningen nooit gekeken wordt naar de R&D en promotie kosten, maar toch vind ik het wel altijd leuk om te zien wat een (high end) toestel kost als je (zelf) de losse onderdelen zou bestellen.

Welnu, iSuppli heeft berekend dat je in het geval van de Nokia N8 $187,47 uit je beurs zou moeten trekken. Dat is, met de huidige wisselkoers zo'n 135 Euro. Het display van de Nokia N8 is overigens afkomstig van Samsung en kost $39,25 (ofwel €28,37).

Vergeleken met de verkoopprijs (los toestel) van €529 lijkt het dus alsof Nokia behoorlijk kan binnenlopen op de N8, mits het een succesnummer wordt natuurlijk. Als je echter kijkt naar de kosten en verkoopprijs van de iPhone 4, om er maar eens eentje te noemen ;-). dan valt de 'winst' die Nokia berekent nog alleszins mee. De iPhone 4 (16GB) kost in losse onderdelen ook zo'n 135 Euro, nagenoeg hetzelfde als de Nokia N8 dus, en wordt in België los verkocht voor 640 Euro. Apple maakt dus 111 Euro meer 'winst' op elke iPhone 4.

Nogmaals, bij bovenstaande berekeningen wordt absoluut geen rekening gehouden met R&D en promotie kosten. Via: Bloomberg

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.