Nieuws
21 september 2010 - Ron Smeets

Nokia N8 komt in oktober, eerste MeeGo toestel medio 2011

De afgelopen 24 uur is nogal wat commotie ontstaan rondom de berichten dat de levering van de Nokia N8 uitgesteld is. Ik moet zeggen dat toen het nieuws mij bereikte ik ook zoiets had van 'ja hoor, weer een Nokia die de releasedatum niet haalt'. Natuurlijk was ik niet de enige met dergelijke gedachten en dat is, gezien de hoeveelheid gemiste 'deadlines' van de Finnen, natuurlijk ook grotendeels terecht.

Enfin, inmiddels is bekend geworden, dat schreef de PR verantwoordelijke van Nokia gistermiddag ook al in een reactie onder dit artikel, dat de Nokia N8 dus pas in de loop van Oktober leverbaar zal worden. Grofweg een maand later dan gepland dus. Omdat ik de N8 die ik tijdelijk even in mijn bezit had (geen reviewmodel) gisteravond nog terug moest brengen leek het mij een goed idee om heel even met de Nokia PR man te spreken. Dat gebeurde op een tankstation ergens in Belgisch Limburg ;-)

Natuurlijk kwam de N8 daarbij als eerste ter sprake. Volgens Nokia zijn software aanpassingen en verbeteringen, en dat is ook al in de reactie die gisteren hier gepost werd te lezen, de reden voor het uitstel. Eigenlijk hetzelfde verhaal dat we ook al bij de N97 hoorden. Ik hoop niet dat het resultaat hetzelfde wordt (meer uitstel, lang wachten op software-updates en bug-fixes). Hoe dan ook, het N8 prototype dat ik in mijn handen gehad heb de afgelopen dagen was qua software inderdaad nog niet 'af' maar hij presteerde toch al heel wat beter dan de vergelijkbare N97 prototypes, ruim een jaar geleden, vlak vóór de uitgestelde releas van dat toestel plaatsvond. Maar genoeg over de N8. Hij komt een maandje later, zoveel is inmiddels zeker en eigenlijk zal het niemand écht verbazen.

Ik sprak ook nog even over Nokia World en het ontbreken van elke mededeling of update over MeeGo, behalve dan de mededeling in de allereerste keynote dat op deze editie van Nokia World niets over MeeGo geroepen zou gaan worden en dat we voor het eind van dit jaar daar meer over gaan horen. Welnu, volgens Nokia wordt het eerste MeeGo toestel inderdaad nog dit jaar gepresenteerd maar voordat de N9 (zoals ik hem voor het gemak maar even blijf noemen) in de winkels zal liggen is het eind Q2 / begin Q3 van 2011 (evt. uitstel niet meegerekend ;-)) Kortom, het duurt nog een tijdje voordat we de eerste MeeGo toestellen echt onder handen kunnen gaan nemen. In dat opzicht is het wel te begrijpen dat Nokia ervoor gekozen heeft om in Londen nog niets over het eerste MeeGo toestel te zeggen, maar een korte update presentatie over de status van MeeGo had ik (en met mij ook vele andere aanwezigen) wel op prijs gesteld. Nu werd Nokia World toch vooral een 'Symbian feestje'.

Een ander punt dat met de komst van de nieuwe 'Microsoft' CEO, Stephen Elop, natuurlijk weer actueel geworden is, zijn de geruchten rondom de adoptie van Windows Phone 7 door Nokia als een mogelijk nieuw Smartphone OS. Tijdens Nokia World werd al heel erg duidelijk en stellig geroepen dat Nokia vast zal blijven houden aan Symbian maar er zijn onder journalisten, bloggers en retailers al weddenschappen afgesloten wanneer de eerste Windows Phone 7 Nokia in de winkels zal liggen. Binnen een jaar is daarbij een veelgehoorde uitspraak / voorspelling.  Volgens Nokia is de keuze voor Windows Phone als (extra) smartphone OS voor de Finnen op dit moment totaal geen issue en er staat tot eind 2011 in ieder geval GEEN Windows Phone toestel in de roadmap van de Finse fabrikant. Natuurlijk begint Stephen Elop officieel pas vandaag bij Nokia, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat zijn focus nu meteen bij de OS-keuze zal (en moet) liggen. Nokia heeft 'bigger fish to fry', zoals de vervanging van Anssi Vanjoki, om er maar eens eentje te noemen.

Wat voor eind 2011 wel in de roadmap staat is het eerste Symbian^4 toestel. Volgens Nokia wordt Symbian^4 hét smartphone OS voor de massa. Men had gehoopt om in Londen, tijdens Nokia World, al iets meer te laten zien van de volgende Symbian telg, maar dat is helaas niet gelukt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.