Geruchten
11 februari 2010 - Ron Smeets

Nokia N8-00 wordt de eerste Symbian^3 multimedia smartphone

Aanstaande zondag barst het Mobile World Congress weer los in Barcelona en hoewel Nokia daar niet bij aanwezig is, organiseren de Finnen in de Catalaanse hoofdstad wel hun eigen evenementje met diverse aankodigingen en onthullingen.

Als we deze Franse geruchten mogen geloven dan presenteert Nokia daar de nieuwe toestelbenamingen, waaronder de nieuwe C-Series (foto), en wordt ook de eerste Symbian^3 multimedia smartphone onthuld, de Nokia N8-00.

Van de N8-00 zijn nog geen foto's of tekeningen beschikbaar, maar het toestel zou onder andere voorzien zijn van een 12 megapixel camera met HD (720p, 30fps) video opname mogelijkheden, een HDMI uitgang, een 3.5 inch capacitief touchscreen display en, zoals gezegd, het Symbian^3 besturingssysteem.

Verder wordt ook gesproken, en dat hoorden we al eerder, over de release van enkele C-Series toestellen. Veel specs worden daarvan nog niet genoemd door de bron. De C5-00 zou een toestel worden met GPS en 5 megapixel camera die in Juni bij het Franse SFR te koop zal zijn. De C3-00 en C5-01 worden twee S40 toestellen met een qwerty toetsenbord (E72 formfactor). Het grote verschil tussen die twee zit hem in de specs en prijs. Zo zou de C3-00 voor minder dan 50 Euro (sim-locked) in de winkels gaan verschijnen. De C5-01 wordt van betere specificaties, zoals GPS, voorzien. Beide toestellen moeten in Juli in de winkels verschijnen, althans in Frankrijk. We zullen zien.

Dan meldt dezelfde bron ook nog een en ander over de nieuwe toestelfamilienamen die Nokia de komende maanden (jaren wellicht) gaat hanteren. De Finnen zouden helemaal af gaan stappen van typeringen als 'Classic' en 'XpressMusic'. Deze worden vervangen door respectievelijk C- en X-Series. Deze laatste familie is natuurlijk al geintroduceerd bij de presentatie van de X3 en X6. Daarnaast kennen we natuurlijk al de E- en N-Series dus zo schokkend is dit nieuws niet. Om te voorkomen dat men binnen afzienbare tijd weer andere namen moet bedenken gaat Nokia voor haar toestellen in elke Serie de typenummer codering gebruiken zoals die hierboven al te zien is bij de C3-00, C5-01 en N8-00. Dat geeft weer wat ruimte. Bij de standaard N-Series was men immers al bij de N97 aanbeland ;-)

Enfin, dit worden dan dus, nogmaals, als de geruchten kloppen, de toestelfamilienamen van Nokia:
C-Series: low- midrange toestellen
X-Series: muziek/multimedia toestellen, met name voor jongeren
E-Series: zakelijke (e-mail) toestellen
N-Series: high-end (multimedia) toestellen
S-Series: exclusieve en limited edition

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.