Entertainment
08 april 2008 - Ron Smeets

Nokia Music Store Nederland gelanceerd

Vandaag heeft Nokia de Nederlandse versie van de Music Store officieel gelanceerd.

Ter gelegenheid van deze introductie organiseerde Nokia vanmiddag een persconferentie in de MTV Studio's waar Emiel Baak, algemeen directeur van Nokia Benelux, samen met Bart Engel van Universal Music de nieuwe service aan de verzamelde pers presenteerde.

De 'saaie' presentaties werden muzikaal opgeluisterd met een optreden van de Nederlandse band Room Eleven (foto hieronder).

“Als ’s werelds grootste leverancier van digitale muziekspelers bieden we miljoenen consumenten over de hele wereld toegang tot een schat aan muzikaal entertainment,” aldus Emile Baak. “We willen de beste muziekbeleving bieden, op basis van producten en diensten die de consument een ruime keuze, kwaliteit en gebruiksgemak bieden. Bovendien willen we ons onderscheiden door een bredere collectie muziek van lokale artiesten beschikbaar te stellen dan enige andere muziekservice.”

Opvallend was dat Nokia en Universal Music de verwachting uitspraken dat de komst van een tweede (na iTunes) grote online Muziekwinkel er toe zou moeten leiden dat de Nederlandse consument meer legale muziek gaat kopen. Daarmee wil men dus de concurrentie aangaan met de diverse, gratis en illegale, download diensten zoals LimeWire en peer-to-peer initiatieven.

Op zich een nobele gedachte maar de vraag is natuurlijk in hoeverre de (jeugdige) consument bereid zal blijken te zijn om te gaan betalen voor content die ze nog steeds ook op eenvoudige wijze gratis kunnen bemachtigen.

Bovendien kunnen klanten van de Nokia Music Store, net als dat bij iTunes het geval is, hun aankopen alleen met een credit card betalen en dat is natuurlijk geen betaalmiddel waarover een groot deel van de, voornamelijk jeugdige consumenten, beschikken. Daarvoor zal Nokia toch echt serieus moeten gaan nadenken over andere betaalmogelijkheden.

Emiel Baak wist wel te melden dat Nokia over enkele maanden met een nieuw product op de markt zal komen, het zogenaamde 'Comes with Music' programma waarbij je een toestel kunt kopen compleet met een jaar lang onbeperkte muziek downloads bij de Music Store. Natuurlijk zal dit wel van invloed zijn op de verkoopprijzen van de toestellen, maar zo op het eerste gezicht lijkt dat wel een betere deal dan de huidige tarieven van 1 Euro per song (10 Euro per album). Daarnaast wordt de muziek door dit afrekenmodel, gekoppeld aan een toestel, ook beter bereikbaar voor de jongere consumenten die geen credit card hebben.

Voor de liefhebbers nog een filmpje van een van de nummers die Room Eleven vanmiddag speelde.Gerelateerde links:
Een jaar lang muziek downloaden bij een nieuwe Nokia
Kylie's nieuwste album 'X' het eerst bij Nokia Music Store
Nokia's Music Store vanaf een N95 bezocht
Warner Music trekt zich terug uit Nokia's Music Store
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.