Nieuws
24 oktober 2012 - Ron Smeets

Nokia, Motorola en RIM te koop door slechte resultaten?

Een bijzonder artikel op DigiTimes over de mogelijke verkoop, in delen, van drie grote toestelfabrikanten. De kans dat drie marktleiders van weleer, Nokia, RIM en Motorola, opgesplitst worden in delen die 'los' verkocht gaan worden is volgens de Taiwanese bron, een reële optie geworden.

Het bericht wordt echter niet onderbouwd met feiten, anders dan de aanhoudende verliezen dus. Hoewel je natuurlijk nooit zeker weet hoe de directie, en vooral de aandeelhouders en raden van bestuur, reageren op dergelijke grote verliezen, denk ik dat het met de drie fabrikanten zo'n vaart zal lopen als het gaat om een eventuele opsplitsing en verkoop.

Zoals gezegd is de onderbouwing van DigiTimes erg dun. Ik laat ze alledrie even de revue passeren en er gelijk mijn mening over geven.

Volgens de Taiwanese schrijver zou het negatieve resultaat van Motorola zwaar drukken op de winstgevendheid van Google. Doordat Google inmiddels met steeds meer hardware fabrikanten samenwerkt (de Nexus smartphones en tablets) zou er nauwelijks nog een reden zijn om Motorola nog nog langer voor zichzelf te behouden. Dat klinkt plausibel, maar onlangs ontvouwde een van de commerciële Google bobo's nog de middellange termijn plannen voor Motorola. Die behelzen onder andere de komst van Google branded Motorola toestellen over zes tot twaalf maanden. Bovendien is het amper een half jaar geleden dat Google de toestel tak van Motorola (Mobility) overnam. Om het bedrijf dan nu alweer in de etalage te zetten lijkt niet logisch.

Dan Nokia. Ook die fabrikant kampt al geruime tijd met zware verliezen. De eerste 'batch' Windows Phone toestellen hebben nog niet het beoogde succes gebracht. Volgens DigiTimes ligt een verkoop (en opsplitsing) van Nokia in het verschiet wanneer ook de tweede serie Windows Phone (8) toestellen geen verkoopsucces worden. Nokia zou dan wel eens geforceerd op zoek moeten gaan naar extra investeerders of delen van het bedrijf moeten verkopen. In februari van 2011 'trouwde' Nokia met Microsoft. Beide bedrijven startten op dat moment aan een langdurige smartphone samenwerking. Twee jaar is, mijns inziens, niet lang en ik denk werkelijk niet dat Microsoft en Nokia over enkele maanden, ongeacht het succes van de nieuwe Lumia's al een scheiding zullen aanvragen.

En RIM? Volgens DigiTimes is de kans dat die fabrikant met de komst van BlackBerry 10 weer winstgevend wordt erg klein. Het duurt nog tot het eerste kwartaal van 2013 voordat de eerste BB10 toestellen op de markt verschijnen. Dat is lang en RIM is al heel wat klanten (en dus marktaandeel) kwijtgeraakt. Toch blijft de CEO positief en er is (wordt) inderdaad ook erg hard gewerkt aan de ontwikkeling van BlackBerry 10. RIM zal het nieuwe OS en de bijbehorende toestellen een gedegen kans gaan geven in een poging het succes van weleer terug te laten keren. Een verkoop op korte termijn (binnen nu en twee jaar) is volgens mij dan niet aan de orde.

Nogmaals, niemand kan met zekerheid zeggen of de drecties en aandeelhouders van deze fabrikanten binnekort, onder druk van de aanhoudende verliezen, in 'paniek' raken en alsnog op zoek gaan naar kopers, maar de berichten vanuit die fabrikanten, en hun plannen voor de komende een a twee jaar, wijzen daar niet op.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.