Nieuws
12 maart 2012 - Ron Smeets

Nokia Money failliet

OK, failliet is de service niet echt, maar amper drie maanden na de lancering in India heeft Nokia haar mobiele betaalsysteem, Nokia Money, alweer de nek om gedraaid.

Bij ons is mobiel betalen, los van enkele proefballonnetjes en apps van banken zoals ABN Amro Saldo, mobiel bankieren, ING IDEAL en Rabo Mobiel ook nog niet echt een groot succes. In ontwikkelende landen, waar mensen vaak moeilijk of geen toegang hebben tot banken, worden services voor het uitwisselen van geld en diensten via mobiele telefoons wel relatief veel gebruikt.

Nokia's CEO is echter van mening dat mobiele betaaldiensten, waar Nokia Money dus ook toe behoort, geen deel (meer) uitmaken van de core business van de Finse fabrikant. De Indiase klanten die de afgelopen drie maanden Nokia Money zijn gaan gebruiken krijgen hun inschrijfgeld terug en de ca. 100 medewerkers van Nokia die zich met Nokia Money bezig hielden worden elders binnen de organisatie ondergebracht.

Of het een slimme zet is van Elop en Nokia valt te bezien. Zoals gezegd zijn mobiele betaalsystemen, Google Wallet bijvoorbeeld, nog geen groot succes maar in veel landen, ook hier in Nederland, wordt wel al enkele jaren gewerkt aan het opzetten van dergelijke diensten door zowel banken als retailers (supermarkten en dergelijke). Deadlines en verwachtingen worden weliswaar nog niet gehaald maar de (trage) opmars van NFC speelt een belangrijke rol als het gaat om de technische realisatie van, veiige en gebruiksvriendelijke, mobiele betaalsystemen. En dat lijkt nu met de komst van steeds meer NFC toestellen eindelijk dichter bij te komen.

Nokia heeft op dat gebied al enkele jaren ervaring die het bedrijf nu dus weggooit of in ieder geval in de ijskast lijkt te zetten. Niet zo'n slimme zet als je het mij vraagt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.