Nieuws
24 januari 2013 - Ron Smeets

Nokia maakt weer winst maar de omzet daalt nog steeds

Nokia heeft zojuist haar meest recente kwartaalcijfers gepresenteerd. Voor het eerst in meer dan een jaar staan daar voornamelijk weer zwarte cijfers in; ook voor de toestel divisie. De totale winst bedroeg 439 miljoen Euro. Een jaar geleden was dat nog een verlies van 954 miljoen Euro.

Dat is heel goed nieuws voor de Finnen. De afgelopen weken waren de voortekenen al bijzonder positief. Overal waar de nieuwe Lumia smartphones in de winkels verschenen doken kort daarna berichten op dat de voorraden snel uitverkocht raakten, en bleven. Omdat niet bekend was hoeveel voorraad Nokia geleverd had was het wachten op de kwartaalcijfers voordat conclusies getrokken konden worden.

Het nieuws kan nog veel beter worden voor Nokia want de nu gepresenteerde kwartaalcijfers hebben betrekking op Q4 van 2012. De nieuwe Lumia's verschenen pas in de laatste weken van dat kwartaal in de winkels. Het wordt dus uitkijken naar het volgende meetmoment, de cijfers over het eerste kwartaal van 2013. Opvallend is ook dat Nokia Siemens Networks prima presteerde. Die divisie was met 251 miljoen Euro goed voor bijna de helft van de behaalde winst. De toestel divisie boekte een winst van 276 miljoen Euro. De enige divisie die verlies draaide was Location & Commerce (Nokia Maps en dergelijke), 56 miljoen Euro om precies te zijn.

Qua omzet moest Nokia, vergeleken met een jaar eerder, wel nog fikse dalingen slikken. De totaalomzet kwam uit op 8.0 miljard Euro, 20% minder dan in Q4 van 2011. De omzet uit smartphones daalde zelfs met 55%; van 2.75 miljard Euro in Q4 2011 naar 1.23 miljard in het afgelopen kwartaal. Nokia Siemens Networks boekte, als enige divisie een omzetstijging van 5% naar 3.99 miljard Euro. Op zich zal Nokia zich niet zo druk meer maken over de dalende omzet wanneer blijkt dat met de huidige toestellen en diensten wel gewoon weer winst gemaakt kan worden. Daarnaast hebben ook de doorgevoerde reorganisaties, en het ontslag van duizenden personeelsleden, een invloed op de kosten, en dus ook de winst.

Natuurlijk is het spreekwoord van de ene zwaluw en de zomer nog steeds wel van toepassing. De komende maanden zal moeten blijken of deze opleving doorgezet kan worden en Nokia's zinkende schip weer vlotgetrokken wordt. De verliezen van de afgelopen twee jaar waren bepaald niet mild; ruim 3.3 miljard Euro om precies te zijn. Nokia heeft dus nog genoeg werk te verzetten!

UPDATE (14u55): Wat ik vergeten was te vermelden is het feit dat Nokia in het vierde kwartaal van 2012 dus 4.4 miljoen Lumia toestellen verkocht heeft. Dat is, vergeleken met het kwartaal daarvoor toen de Lumia 820 en 920 nog niet verkrijgbaar waren, een stijging van zo'n anderhalf miljoen exemplaren.

Alle cijfers kun je in onderstaande tabel nalezen.

Bron: Nokia (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.