Nieuws
09 juni 2009 - Ron Smeets

Nokia maakt de beste mobieltjes

De afgelopen twee weken stelde ik in onze poll de vraag wie volgens jullie de beste mobieltjes maakt. Ruim 2100 lezers brachten hun stem uit en de conclusie, voor wat betreft de winnaar, is duidelijk: Nokia maakt de beste mobiele telefoons. Ook de nummer laatst staat vast: Motorola.

Daartussen, van nummer 2 t/m 7 wordt de uitslag ietwat ingewikkelder. Natuurlijk moet ik rekening houden met de invloed die het marktaandeel van de diverse fabrikanten op de uitslag heeft.

Je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat de meeste stemmers voor hun 'eigen' merk gekozen hebben. Niet iedereen natuurlijk, maar dat is wel een redelijke aanname.

Nokia kreeg 36% van de stemmen en heeft ongeveer 35% van de Nederlandse toestelmarkt in handen. Sony Ericsson kreeg 16% van de stemmen, Samsung 15%, Apple 12% en HTC 11%. Bekijken we het (geschatte) marktaandeel van die vier dan komt Samsung er eigenlijk het slechts van af. Zij hebben namelijk een marktaandeel dat ongeveer gelijk ligt met Nokia en meer dan het drievoudige van Sony Ericsson (ca. 11% marktaandeel).

Apple (ca. 3%) en HTC (ca. 2%) onlopen elkaar niet veel, maar zitten beiden ruim onder Sony Ericsson. Opvallend is de slechte score van LG dat toch een marktaandeel heeft van ca. 8%. Veel meer dan BlackBerry die het met ca. 2% moet doen. Letwel, dit zijn redelijk ruwe schattingen. Maar goed, rekening houdend met deze gegevens, en een behoorlijk natte vinger ;-) kom ik uit op de volgende Top 8:

1. Nokia
2. Sony Ericsson
3. Apple
4. HTC
5. Samsung
6. BlackBerry
7. LG
8. Motorola

Natuurlijk hoor (lees) ik graag in de reacties wat jullie hiervan vinden. Mee eens, of toch niet?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.