Toestellen
27 november 2012 - Ron Smeets

Nokia Lumia 920 en 820 vanaf januari in de winkels

Vandaag was het zover. Nadat eerder al bleek dat Nederland niet meer in de Top 15 van landen staat die Nokia belangrijk genoeg vind om een nieuw toestel als eerste te lanceren... ok dat klinkt misschien ietwat te cynisch ;-) Enfin, vandaag onthulde de Finse fabrikant de Nokia Lumia 920, en 820, voor de Nederlandse markt.

Het belangrijkste nieuws, waar velen al een tijdje op zitten te wachten, is natuurlijk de datum waarop beide toestellen beschikbaar komen en het bijbehorende prijskaartje. Welnu, zowel de Lumia 920 als de Lumia 820 zullen pas vanaf januari 2013 in de winkels liggen.

De prijskaartjes van beide toestellen vallen hoger uit dan verwacht. De Lumia 920 is in de VS namelijk al voor 499 dollar (zonder abonnement) te koop. Wij moeten 599 euro gaan betalen. De eerste twee maanden (tot eind februari) krijg je voor dat geld wel ook een draadloze oplader erbij. De kost normaal 69 Euro. Zoals gezegd, vergeleken met de VS valt de prijs van de Lumia 920 hier ietwat tegen. Hij ligt wel redelijk gelijk met de prijs in de ons omringende landen waar de Lumia 920 al te koop is. De Lumia 820 zal 499 Euro gaan kosten. Ook bij dat toestel levert Nokia een draadloss oplaadaccessoire erbij.

Goed, het is nu dus bekend wanneer de Lumia 920 en Lumia 820 naar Nederland komen. Helaas is dat dus pas na de 'lucratieve' Kerst periode. Tijdens de presentatie liet Nokia weten dat ze de toestellen natuurlijk liever vóór de Kerst al in Nederland hadden willen verkopen, maar het is niet anders.

Ik ben zeer benieuwd naar de eerste verkoopresultaten van de Lumia 920 en 820. Uit diverse landen waar de 920 al een paar weken te koop is komen immers berichten dat de vraag het aanbod overstijgt.

Enkele dagen kon ik al een eerste indruk van de Lumia 920 opdoen. Hoewel, en nu val ik misschien in herhaling, ik de Lumia 920 persoonlijk niet heel erg mooi en iets te zwaar vind schreef ik toen wel dat het toestel, en dan met name de het scherm en de camera, mij positief verrastte. Ik ga de Lumia 920 nu wat grondiger testen en ook vergelijken met andere Windows Phone 8 toestellen (op dit moment is dat natuurlijk alleen nog de HTC 8X). Binnenkort een uitgebreide review, maar morgen alvast een preview video die ik vanmiddag opgenomen heb.

Wanneer ik een testexemplaar van de Lumia 820 krijg weet ik nu nog niet, maar ik hoop dat dit ook niet al te lang zal duren want zelf vind ik die 'goedkopere' Nokia minstens net zo interessant. Vooral het design (weer een kwestie van smaak) bevalt bij een stuk beter. Enfin, stay tuned dus. Ow ja, en voor volgende keer wordt het hopen dat Nederland dan wél weer bij de zogenaamde 'first tier' landen van Nokia hoort.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.