Geruchten
07 december 2011 - Ron Smeets

Nokia Lumia 800 recall gerucht is onzin

Een uurtje geleden werd ik via Twitter geattendeerd op een vreemd gerucht dat Nokia besloten zou hebben om de eerste serie van de Lumia 800 terug te roepen.

De berichten waren volgens Freek de Man afkomstig van een (aantal) Phone House medewerkers. Hij zocht ook nog naar een bevestiging (of ontkenning) van het bericht. Er zou binnen de Phone House een memo circuleren waarin de recall actie aangekondigd wordt.

Natuurlijk ben ook ik direct in de telefoon en email 'geklommen' op zoek naar een verklaring voor dat gerucht. Daaruit bleek dat van een dergelijke 'recall actie' bij Nokia vooralsnog totaal geen sprake is. Jurgen Thysmans van Nokia zegt hierover letterlijk: "Jongens, niet te hard van stapel lopen. Intern niets bekend. Ik leg m'n oor te luister en hou jullie op de hoogte.". Over de vermeende memo van de Phone House zei Thysmans dat Nokia dat op dit moment uitzoekt.

Bij de Phone House was vanochtend, voor publicatie, geen PR voorlichter bereikbaar dus die reactie zal nog even op zich laten wachten. Navraag bij enkele Phone House vestigingen gaf ook nog geen definitief uitsluitsel over een eventuele recall actie van de Lumia 800 door de Phone House. De medewerkers die ik gesproken heb wisten in ieder geval nog van niets, ook voor wat betreft de memo.

Hoe de Phone House medewerkers van deze ochtend (die ik dus niet gesproken heb) tot hun bijzondere berichtgeving over de Nokia Lumia 800 gekomen zijn is dus nog iets van een raadsel. Een reden die ik nu kan bedenken is dat sommige zaken door elkaar gehaald zijn. Nokia heeft begin november een groot aantal (meer dan honderd) eerste (presales) exemplaren van de Lumia 800 uitgedeeld in winkels (als demo toestellen) en onder journalisten, bloggers en een aantal gelukkigen die op consumenten bijeenkomsten een toestel 'wonnen'. Die toestellen bleken kort daarna niet de juiste 'bootloader' software te hebben en moesten asap geupdate of omgeruild worden. Maar dat was dus nog (ruim) voordat het toestel in de winkels verscheen en volgens Nokia zijn van die serie ook geen exemplaren in de verkoop gegaan.

Als ik meer informatie van Nokia of de Phone House krijg hierover dan zal ik dat zeker toevoegen in een update. Wordt mogelijk vervolgd dus.

UDPATE (13u13): De Phone House reageerde zojuist via Twitter op het gerucht: "De melding van @freekdeman over recall van Nokia Lumia 800 is onjuist en is niet officieel via Phone House gecommuniceerd. @NokiaNL @jurthys". Lijkt mij duidelijk dus. Verder bevestigde een Phone House medewerker mij ook dat een aantal review / pre sales modellen van de Lumia 800 die in omloop zijn onder Phone House personeel inderdaad omgeruild worden, zoals ik ook hiervboven al vermoedde. Die actie heeft niets te maken met de toestellen die in de winkels momenteel verkocht worden. Dat zijn namelijk andere, sales, toestellen. Presales en review toestellen worden NIET verkocht.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.