Toestellen
11 juli 2013 - Redactie MobileCowboys

Nokia Lumia 1020 gepresenteerd

Er werd al tijden over gespeculeerd over een Pureview opvolger van Nokia mobiel. Onder de codenaam Nokia EOS ontwikkelde de Finnen de Lumia 1020, de 41 Megapixel camera die ook kan bellen. Hoewel alle specificaties al lang en breed uitgelekt waren voor de aankondiging was met name de demonstratie van de Nokia Pro Camera app toonde de kracht van de Lumia 1020.

Nokia's CEO Stephen Elop kondigde de Windows Phone 8 Lumia 1020 aan. Hoewel de afmeting van de camerasensor (2/3-inch) is kleiner dan de 1/1.2-inch uit de 808 Pureview is het nog altijd een grotere sensor dan menig fotocamera.
Verdere specificaties van het nieuwe vlaggenschip van Nokia zijn een 1.5GHz dual-core Snapdragon processor 2GB RAM, 32GB interne opslag, een 4.5’’ AMOLED WXGA (1280x768) scherm met Gorilla 3 Glass, PureMotion HD+, Clear Black, High Brightness Mode. De Lumia 1020 weegt 158 gram, het toestel is 130.4x71.4x10.4 mm groot en heeft een 2000 mAh accu. In tegenstelling tot de Lumia 920 kan de Lumia 1020 niet draadloos worden opgeladen. Nokia heeft wel een optionele PD-95G Camera Grip gemaakt waarmee draadloos opladen wel mogelijk is. Nokia Rich Recording afkomstig uit de 808 Pureview is ook geïntegreerd in de Lumia 1020. De Rich Recording kan audio opnemen dat zes keer luider is dan dat conventionele smartphone microfoons kunnen opnemen. De 25mm f/2.2 Carl Zeiss lens heeft optical image stabilization (OIS) dat corrigeert bewegingen van de lens doordat deze in een behuizing gevuld met een klein beetje olie 'zweeft'.
Nokia-Lumia-1020
Tot nu toe was het weinig spannend misschien, omdat deze informatie grotendeels al op straat lag voor de presentatie, iets wat nog niet bekend was, was de Nokia Pro Camera app, daarmee heeft Nokia echt het zoomen opnieuw uitgevonden. De 41 Megapixel sensor levert 5 Megapixel foto's waardoor je dus enorme vrijheid hebt in het kadreren van je foto. Anders dan bij optical zoomen (waarbij de lens in en uit schuift) maakt de Pro Camera app het mogelijk achteraf nog in of uit te zoomen op een gemaakte foto. Onderstaande video geeft kort overzicht van de Pro Camera app.

Omdat Nokia in Nederland nog geen modellen heeft en ons ook niet naar New York kon sturen :)) moeten we het met hands-on previews doen van andere media The Verge heeft onderstaande video opgenomen waarin je de Pro Camera app in werking ziet.

Nokia heeft zelf ook een hands-on preview gemaakt en die zie hieronder.

De Nokia Lumia 1020 in geel, wit of zwart komt in Amerika op 26 Juli 2013 op de markt voor $299 dollar (met een tweejarig contract) het toestel los kost $699. Wanneer het toestel op de Nederlandse markt beschikbaar zal zijn en wat het toestel gaat kosten is niet bekend gemaakt. Zoals bijna gebruikelijk bij Nokia staan wij niet bij de 'key European markets' dus is het afwachten wanneer wij aan de beurt zijn.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl