Nieuws
27 januari 2011 - Ron Smeets

Nokia levert marktaandeel en winst in

Nokia heeft, zoals aangekondigd, vandaag haar recente kwartaalcijfers  gepubliceerd en die vielen bepaald niet mee.

De omzet steeg, vergeleken met een jaar eerder, in het vierde kwartaal weliswaar met 6%, maar die stijging was volledig toe te wijzen aan valutawijzigingen. De netto winst daalde met maar liefst 21% tot 745 miljoen Euro. Natuurlijk, Nokia maakt nog steeds dikke winsten, maar de trend is dalend en dat is nooit een goed teken.

Nokia verkocht in Q4 123.7 miljoen toestellen, 3% minder dan een jaar eerder. De dalende winsten en toestelverkopen zorgden er ook voor dat het martkaandeel van Nokia, wereldwijd, nu 32% bedraagt. In 2009  was dat nog 34%. Hieronder staan nog een paar aardige grafieken over Nokia's prestaties in Q4.

Het aantal verkochte toestellen per 'continent'. Nokia-Q4-2010-Devices

De verhouding tussen smart en feature phone verkopen: Nokia-Smart-Feature-Phones-Q4-2010

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.