Nieuws
24 februari 2014 - Ron Smeets

Nokia lanceert de X, X+ en XL; instap smartphones

Om 8 uur precies startte de Nokia persconferentie hier in Barcelona. Na een kort verhaaltje van Stephen Elop over hoe goed het eigenlijk met de Fins-Amerikanse fabrikant gaat, vooral in de zogenaamde 'ontwikkelende (smart)phone landen, was de Nokia 220 het eerste nieuwe toestel dat Elop uit zijn binnenzak toverde. Een toestel met een conventioneel keypad, een accu die het een maand uit kan houden en natuurlijk de nodige apps voor de internettende Indiër, Nigeriaan etc. En dat voor 29 Euro.

Vervolgens was het de beurt aan de Asha familie om een nieuwe telg te introduceren. De Asha 230 is een weer een instap smartphone die vooral ook weer bedoeld is voor de ontwikkelende markten met een prijskaartje van 45 Euro.

Binnenkort zullen alle Asha toestellen een software upgrade ontvangen waardor ze ook de beschkking krijgen over OneDrive (cloud service) en Nokia MIx Radio. Leuk, maar iedereen zat natuurlijk te wachten op de Nokia X met Android. En die kwam, of kwamen kort na de Asha uit Elop's binnenzak. Het zijn er namelijk drie, de Nokia X, Nokia X+ en de Nokia XL. De X en X+ zijn 4 inch smartphones met 'Android Apps' zoals de Nokia bobo zei. De Nokia X+ heeft ook een microSD kaart optie.

Feitelijk zijn de Nokia X en Nokia X+ betaalbare smartphones met toegang tot de voordelen (apps en diensten) van zowel Nokia (Her Drive, Music), Microsoft (OneDrive), Android (het assortiment van apps) en zelfs BlackBerry, want ook BBM staat op deze nieuwe Nokia's. De Nokia XL is, zoals de naam al doet vermoeden, een grotere smartphone. Deze heeft een 5 inch scherm. De drie toestellen kosten respectievelijk 89, 99 en 109 Euro. De Nokia X zal per direct te koop zijn, maar vooral eerst in de reeds genoemde ontwikkelende smartphone markten.

Tot slot lichtte Elop nog een tipje van de Nokia strategie voor de komende jaren. Feitelijk komt het hier op neer: Nokia gaat de prijzen van zowel de Lumia's als de 'X-Familie' nog verder omlaag brengen zodat steeds grotere delen van de wereld toegang krijgen tot smartphones. Of die strategie de Fins-Amerikaanse fabrikant weer tot grote hoogten zal stuwen? De tijd zal het leren.

De Nokia X, X+ familie:

De Nokia XL:

De Nokia Asha 230

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.