Nieuws
11 februari 2008 - Ron Smeets

Nokia lanceert de N96 in Barcelona

Hét event van de maandagochtend in Barcelona was natuurlijk de persconferentie van Nokia.

De Finse fabrikant presenteerde in totaal vier nieuwe toestellen waarvan de N96 als opvolger voor de razend populaire N95 (8GB) misschien het minst verraste, hiervan waren immers al diverse foto’s uitgelekt, maar wel gezien mag worden als het paradepaardje voor 2009.

Ja, je leest het goed, 2009, want het toestel zal pas vanaf Q3 uitgeleverd gaan worden, hetgeen zal inhouden dat wij hem hier in Nederland en België op z’n vroegst eind Q3, maar waarschijnlijk pas in Q4 in de winkels zullen mogen verwachten. En dan is het natuurlijk al bijna 2009. De prijs zal, en abonnement, rond de 650 Euro liggen (incl. BTW)

De N96 borduurt voort op het succes van de N95 en diens unieke dual-slider form factor en is qua uiterlijk duidelijk gestoeld op dat van het nieuwere N-Series design zoals de N81.

Hij heeft een 2.8 inch display, nog steeds geen touchscreen, 16GB geheugen dat nog eens met maximaal 16GB uitgebreid kan worden dankzij de microSD geheugenkaart optie. De camera is (helaas) nog steeds een 5 megapixel versie zonder autofocus. Voor een toestel dat pas in 2009 in grote getalen verkocht zal gaan worden zou dat wel eens een minpunt kunnen worden, evenals het gebrek aan touchscreen functionaliteit. Natuurlijk kan ook ik niet in de toekomst kijken, maar die indruk werd bij mij wel gewekt.

Tot de overige features waarmee de N96 uitgerust zal worden behoren onder andere GPS met de nieuwe Nokia Maps 2.0 en voetgangers navigatie, WLAN, HSDPA en DVB-H video support. Een leuk gadget is de ‘kick-stand’ waarmee je het toestel onder een kijkhoek op de tafel of je bureau kunt zetten om films te bekijken.

De demo die Nokia gaf van de nieuwste navigatie feature speciaal voor voetgangers zag er wel leuk en veelbelovend uit. Handig als je een weekendje naar Londen, Parijs, Barcelona of een andere grote stad gaat en je wilt te voet de weg vinden naar bezienswaardigheden zonder te verdwalen of telkens kaarten te moeten raadplegen. Dit is zeker iets om eens wat diepgaander te testen de komende maanden.Gerelateerde links:
Specs N96 gelekt op Duitse Nokia site
Nieuwe kleur voor de Nokia N95 8GB
Nokia N95 8GB is 's werelds eerste 'Media Server Phone'
Foto's van de N96 opgedoken?
Fotoshoot van de N95 en de N95 8GB
Nokia N96 gespot?
Belachelijk N96 concept
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.