Nieuws
02 augustus 2008 - Ron Smeets

Nokia laat illegale content op MoSH toe

OK, formeel roepen de Finnen natuurlijk dat ze er 'al het mogelijke' aan doen om de verspreiding van illegale content via haar MoSH (Mobile SHare) platform tegen te gaan.

Helaas blijkt uit een onderzoek van PortableGear dat Nokia duidelijk te weinig doet of gewoonweg niet beter kan, maar dat laatste vind ik moeilijk te geloven voor een van 's werelds grootste multinationals.

Het gekke aan dit verhaal is toch vooral het gemak waarmee de illegale content binnen MoSH te vinden en downloaden is. Je hoeft echt geen geoefende gebruiker te zijn om binnen enkele seconden toegang te krijgen tot de nieuwste games, ringtones, software en videoclips. En dat allemaal voor helemaal niets, nul, noppes, nada.

In een reactie probeert Nokia zich er vanaf te maken met opmerkingen als 'Het internet is voor elk bedrijf oncontroleerbaar' of 'We blijven investeren in filtertools zoals Audible Magic voor copyright detectie in audio en video content' en 'Wij zetten ons in om alle aanstootgevende of oneigenlijke inhoud te verwijderen'.

Helaas ziet de praktijk er dus heel wat anders uit. Eind vorig jaar werd Nokia ook al eens gewezen op de hoeveelheid illegale content op MoSH en toen beloofde de Finnen het binnen enkele weken op te lossen. We zijn inmiddels tien maanden verder en er is nog helemaal niets opgelost!

De vraag rijst nu echter ook of Nokia andere belangen heeft om de illegale content schijnbaar ongemoeid te laten. MoSH is namelijk (nog) niet bepaald het succes geworden wat men er vooraf van gedacht had en als nu ook nog eens alle populaire content verwijderd zou moeten worden dan blijft er waarschijnlijk helemaal niets meer van over.

Dit is natuurlijk een onzin-redenering van mijn kant, maar ddat zijn de zogenaamde verklaringen en acties die Nokia zegt te ondernemen tegen de illigale content op MoSH natuurlijk ook!Gerelateerde links:
Warner Music trekt zich terug uit Nokia's Music Store
Demo van Nokia's mobile social networking
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.