Nieuws
19 juli 2009 - Ron Smeets

Nokia kruipt uit het crisisdal

De crisis is nog zeker niet voorbij, maar Nokia heeft, in verhouding tot het eerste kwartaal van dit jaar, een redelijk tweede kwartaal doorgemaakt.

Zo steeg de omzet met 6.9% naar €9.9 miljard en de winst zelfs met 676.4% naar €427 miljoen. Kijken we echter naar de cijfers van een jaar geleden dan wordt meteen duidelijk waarom de crisis nog niet definitief bedwongen is. Vergeleken met Q2 2008 daalde de omzet met bijna 25% (was toen €13.1 miljard) en de winst zelfs met 71% (€1.47 miljard).

Maar goed, op zich kan Nokia zich dus wel gelukkig prijzen dat men het dieptepunt van het eerste kwartaal van 2009, toen de winst bleef steken op een schamelijk 55 miljoen Euro, achter zich gelaten heeft. Ook wat betreft het marktaandeel, zo lijkt het, want dat daalde het afgelopen jaar van bijna 41% in Q1 2008 naar 37% in Q1 van 2009. Eind Q2 had Nokia echter weer 38% van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in handen.

De tijd zal ons moeten leren of dit herstel de komende maanden en kwartalen een vervolg zal krijgen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.