Geruchten
24 november 2011 - Ron Smeets

Nokia krijgt de dual core Windows Phone primeur?

In de komende twaalf maanden zal moeten biijken of Nokia en Microsoft's pogingen op een prominente terugkeer in de smartphone markt kans van slagen heeft. Het OS (Windows Phone) heeft voldoende potentie en de Nokia Lumia 800 idem dito. Maar één zwaluw (of twee) maakt natuurlijk nog lang geen zomer.

Aan de ambitie van Microsoft (en Nokia) zal het niet liggen. De Amerikaanse software gigant zou, intern, namelijk de doelstelling neergelegd hebben om in 2012 maar liefst 100 miljoen Windows Phone toetellen aan de man, en vrouw, te brengen. Daarnaast, zo luiden de geruchten, zou Nokia de exclusieve dual core primeur van Microsoft krijgen.

Letwel, deze geruchten zijn nog lang niet bevestigd. Toch wil ik wel even iets schrijven over beide 'doelstellingen'. Ten eerste de dual core primeur voor Nokia. Volgens de geruchten zou dit een 'voordeeltje' voor de Finse fabrikant moeten worden waarmee men de achterstand op de andere Windows Phone fabrikanten, die  immers al langer 'bekend' zijn met de ontwikkeling van toestellen voor dit smartphone OS, in één klap voor een groot deel kan goedmaken en, sterker nog, (tijdelijk) een extra USP in handen krijgt om meer smartphone klanten te 'strikken'. Op zich lijkt dat niet zo'n vreemde beslissing (als het klopt natuurlijk) want Microsoft heeft immers meer dan genoeg betaalt aan Nokia om er mede voor te zorgen dat de Finnen weer een succesnummer worden in de smartphone wereld. Van de andere kant moet Microsoft toch ook een beetje uitkijken dat het de overige partners niet te zeer het idee geeft dat ze nu alleen nog maar de tweede viool mogen spelen. Het is aan Microsoft om daar de juste koers in te gaan varen.

Dan het voornemen, of de doelstelling, om in 2012 maar liefst 100 miljoen Windows Phone toestellen te verkopen. Dat lijkt mij in ieder geval wat erg ambitieus, toch? Dit jaar worden er, naar verwachting, zo'n 460 miljoen smartphones verkocht, een stijging van 160 miljoen ten opzichte van 2010. Als ik voor het gemak even aanneem dat de groei volgend jaar, percentueel, ook weer zo groot zal zijn, dan zou dat betekenen dat er in 2012 zo'n 690 miljoen smartphones verkocht gaan worden. Als Microsoft (Windows Phone) daarvan 100 miljoen voor haar rekening neemt dan zou dat een marktaandeel (gerekend over de verkoopaantallen in 2012) van 14.5% betekenen. Dit jaar kwam het marktaandeel van Windows Phone nooit boven de 2%.

Ofwel, Microsoft zet in op een verzevenvoudiging van haar smartphone marktaandeel. Hmmm, waar heb ik dat 'getal' eerder gezien ;-)) Juist, bij Android, tussen 2009 en 2010 toen het Google OS van 3.5% naar 25.5% steeg. Kortom, een verzevenvoudiging van je marktaandeel is zeker mogelijk. Daarbij komt ook nog dat Android deze stijging ook relaliseerde in het tweede (volle) jaar van haar 'bestaan'. Echter, er waren in 2010 wel heel wat meer Android toestellen beschikbaar in de winkels dan dat er op dit moment Windows Phone smartphones zijn. De tijd zal, zoals gezegd, moeten leren of Microsoft haar ambitieuze doelstelling gaat waarmaken. Natuurlijk lees ik graag jullie meningen en verwachtingen hieromtrent.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.