Nieuws
01 oktober 2007 - Ron Smeets

Nokia koopt NAVTEQ voor 5.7 miljard

De Finse toestelmaker heeft vandaag officiëel de overname van NAVTEQ bekendgemaakt.

Nokia betaalt 78 dollar in cash per aandeel, inclusief openstaande opties, hetgeen neerkomt op een totaalbedrag van 8.1 miljard dollar of 5.7 miljard Euro.

De Finnen maken natuurlijk al langer gebruik van NAVTEQ kaarten en applicaties in hun GPS/Navigatie toestellen, maar ik ben wel benieuwd hoe de andere toestelmakers die ook klant zijn bij NAVTEQ zullen reageren nu ze weten dat hun grootste concurrent vanaf nu bepaald welke prijs zij moeten gaan betalen voor het gebruik van de diensten en producten van NAVTEQ.

Het spreekt voor zich dat de directie en eigenaren van NAVTEQ zelf behoorlijk in hun nopjes zijn met de overname door Nokia.

"Er lagen meer aanbiedingen van geinteresseerde kopers, maar het aanbod van Nokia bleek verreweg de beste en meest lucratieve voor onze aandeelhouders", aldus bestuursvoorzitter Christopher Galvin van NAVTEQ.Gerelateerde links:
Ook NAVTEQ kaarten voor Nokia 6110 Navigator
Nokia 330 Navigator officieel aangekondigd
Portable Navi met land- en zeekaarten
Twig GPS phone met NavTeq navigatie
GSM navigatiesysteem
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.