Geruchten
18 maart 2011 - Ron Smeets

Nokia komt toch nog met een Maemo 6 toestel?

Maemo was, zo dacht iedereen, al 'dood' na de bekendmaking, een jaar geleden, dat Nokia zich voor haar open mobiele OS zou gaan richten op MeeGo. Tijdens de presentatie van de samenwerking met Microsoft en Windows Phone 7, op 11 februari, werd MeeGo op haar beurt 'gedevalueerd' tot een 'ontwikkelaars' en R&D platform. Dit jaar zou (minimaal) één MeeGo toestel op de markt gaan komen.

Het gerucht dat nu de ronde doet zorgt echter voor nieuwe verwarring. Het bericht is afkomstig uit een samenvatting van een sessie van de MeeGo conferentie die eind mei in San Francisco gehouden wordt. Daarin staat bijna letterlijk dat Nokia dit jaar een Maemo 6 toestel op de markt zal brengen.

Het toestel zou draaien op een OS met de codenaam Harmattan, ofwel Maemo 6 dus. De tekst uit het verslag verwoordt het als volgt: "Nokia is working on the release of a product this year, expected to raise the interest of the MeeGo community. It comes with an OS codenamed Harmattan that is API compatible with MeeGo 1.2." Verderop staat ook nog te lezen: "The relationship between Harmattan and the MeeGo project is expected to be clarified before the MeeGo Conference." Bovendien worden al wat mogelijke discussie onderwerpen en vragen genoemd:
- What will be the official name of Harmattan in Nokia products?
- Why Harmattan is not exactly MeeGo and what are the differences?
- Why MeeGo developers and contributors should care about Harmattan?

De vraag is nu natuurlijk in hoeverre het verslag en de tekst van de betreffende sessie van de MeeGo conferentie nog actueel is. Hoe dan ook Harmattan (of Maemo 6) en MeeGo 1.2 zijn twee verschillende OS'en. De complete tekst van de betreffende geplande sessie kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.