Geruchten
10 november 2008 - Ron Smeets

Nokia komt met 8 MP camphone en drie high-end touchscreen's

Vandaag is een lijstje online verschenen waarop naast een vijftiental bekende (en inmiddels beschikbare) Nokia smartphones ook een hele rits nieuwe toestellen staan die nog aangekondigd of uitontwikkeld moeten worden.

Indien de bron, een anonieme tipgever, gelijk heeft dan kunnen we de komende twaalf maanden (en wellicht langer) nog leuke dingen verwachten uit het Finse kamp.

Zo staan op de lijst diverse touchscreen modellen en zelfs een 8 Megapixel Camphone. Wat we hier nu precies van moeten denken zal de komende dagen/weken wel blijken. De lijst lijkt redelijk geloofwaardig. Of de bedenker heeft in ieder geval goed nagedacht toen hij (of zij) hem uit zijn fantasie samenstelde.

Maar goed, de toestellen die mijn aandacht trokken zijn de 'IP08', een Smartphone met Breedbeeld touchscreen display, een fysiek Qwerty toetsenbord, 5 megapixel camera, (A)GPS, WiFi en TV Out. Een Nokia met slide-out keyboard wellicht, of toch weer een 'E90' variant?

De tweede die opvalt is de Nokia Corolla. Dit zou een 8 Megapixel camphone worden met 3 inch display (geen touchscreen), een 'half qwerty toetsenbord' (Suretype a-la Sony Ericsson M600/P1i of BlackBerry Pearl?), A-GPS, WiFi en 8GB intern geheugen.

De Surfer zal wellicht voor ons interessant worden. Deze Multimedia phone met 5 MP camera heeft namelijk ook, net als de N96, DVB-H aan boord. Verder wordt hij uitgerust met GPS, een qwerty toetsenbord, GPS, WiFi, een NaviWheel en een 2.6 inch breedbeeld (QVGA) display.

Ook leuk is de Ivalo die uitgerust wordt met een 3.5 inch display (touchscreen?), A-GPS, WiFi, 5MP camera en maar liefst 32GB intern geheugen.

En dan hebben we ook nog de Eitri die een 3.5 inch Touchscreen diplay krijgt met 'een pressure sensitive Touch UI', tactile feedback (a-la BlackBerry Storm?) een resolutie van 640 x 350 pixels, een fysiek qwerty toetsenbord, bewegingssensor, compas en 5 MP camera.

Nogmaals; als deze lijst inderdaad de toekomstige Nokia's toont dan is het in ieder geval goed om te zien dat de Finnen behalve de Touchscreen ontwikkelingen ook op het juiste pad gaan geraken voor wat betreft het uitvoeren van hun toestellen met (fysieke) qwerty toetsenborden. Nu nog hopen dat het niet allemaal 'E90' of 'Communicator' form factors worden. Kortom geniet maar even van de lijst hieronder. Ik lees graag jullie commentaar hierop.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.