Nieuws
19 maart 2007 - Ron Smeets

Nokia klaagt winkels die namaak verkopen aan

De Finse toestelmaker heeft een nieuwe strategie bedacht in de strijd tegen (Chinese) namaaktoestellen zoals de Nokir E828 die op de foto hierboven naast zijn Finse 'evenbeeld', de N73 te zien is.

De manier waarop de Chinese overheid haar eigen bedrijven beschermd tegen juridische achtervolging vanuit het buitenland, daarbij ook geen rekening houdend met eventuele copyright- en patentbreuk door Chinese fabrikanten, heeft Nokia doen besluiten de strijd tegen namaak mobieltjes ook over een andere boeg te gooien.

Met behulp van een lokaal advocatenkantoor is Nokia nu begonnen met het aanklagen van winkels in Hong Kong, waar westerse juristen wel nog naar binnen komen, die de namaak toetellen verkopen om op die manier te proberen de goedkope fake van de markt te vegen.

De vaak kleine GSM winkeltjes die door 1 of 2 man gerund worden krijgen het dringende verzoek om alle namaak toestellen uit hun shop te verwijderen en een boete van zo'n 2750 Euro (HK$ 30.000) te betalen.

Vanzelfsprekend vinden de winkeleigenaren op hun beurt dat ze oneerlijk behandeld worden, maar daar heeft Nokia vooralsnog lak aan.

Ik ben benieuwd of Sony Ericsson en andere toestelmakers het Nokia voorbeeld zullen gaan volgen.Gerelateerde links:
Chinese namaak ook in Barcelona
Nokia opent Flagship Store in Hong Kong
Beter goed gestolen dan. . .
Nokia sleept Chinese vervalsers voor de rechter
Nokia onderzoekt namaak GSM's
Nokia ook populair in China
Chinese namaak GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.