Nieuws
15 november 2012 - Ron Smeets

Nokia klaagt HTC aan wegens schending van 32 patenten

Afgelopen weekend sloot HTC een licentie deal met Apple om alle lopende rechtzaken (over patentschending) in één klap uit de wereld te helpen. Helaas betekent dat voor de Taiwanese fabrikant niet dat ze nu 'klaar' zijn.  Nokia is de volgende die zich (wederom) meldt bij HTC.

De Finse fabrikant klaagt HTC aan voor de schending van maar liefst 32 patenten, verdeeld over vijf verschillende aanklachten; drie daarvan worden behandeld door Duitse rechtbanken en hebben betrekking op 17 patenten, een zaak wordt in Delaware (VS) 'uitgevochten' en betreft 18 patenten. In totaal zijn dat er dus 35 maar drie daarvan worden zowel in Duitsland als Delaware behandeld.

De patenten hebben betrekking op een groot aantal UI en communicatie features en technologiën die volgens Nokia ongelicenceerd door HTC gebruikt worden. In deze zaken wordt verder niet gesproken over het design van de HTC Windows Phone 8 toestellen. Enkele weken geleden werd door Nokia wel gezinspeeld op het starten van een zaak tegen het vermeende kopieergedrag van HTC maar dat is nu dus niet aan de orde.

Volgens Florian Müller van Foss Patents staat Nokia relatief sterk in de zaak tegen HTC. Bijna 90% van Nokia's 10.000 patenten vallen namelijk niet onder de zogenaamde beschermde status van 'essentiële patenten' waarvoor fabrikanten verplicht worden om, tegen marktconforme tarieven, licenties af te geven. Hij denkt dan ook dat beide fabrikanten wel tot een licentie overeenkomst zullen komen. Mede omdat HTC in het verleden al bewezen heeft dat men liever een licentie overeenkomst afsluit, of schikking treft, dan in een jarenlange dure juridische strijd verwkkeld te raken.

Het verlieslijdende Nokia kan wel wat extra inkomsten gebruiken. HTC maakt nog winst, maar de resultaten van de Taiwanese fabrikant staan wel al een tijdje onder druk. Het afdragen van een (extra) bedrag per verkocht Windows Phone 8 toestel aan Nokia zal daar zeker geen positieve bijdrage aan leveren.

Een volledige lijst van alle patenten kun je bij Foss Patents bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.