Nieuws
09 maart 2010 - Ron Smeets

Nokia 'Kinetic' op komst?

Bij horloges wordt het principe van stroom opwekken met behulp van kinetische (bewegings) energie al vele jaren toegepast. Natuurlijk heeft dat vooral ook te maken met het geringe stroomverbruik van horloges. Daardoor kan er al lopend of met je arm bewegend ook voldiende kinetisch energie opgewekt worden om je polsklokje aan het lopen te houden.

Nokia heeft deze week een patentaanvraag ingediend voor het toepassen van dezelfde technologie in de accu's van mobiele telefoons. Zien we binnenkort wellicht de Nokia Kinetic in de winkels?

Zo op het eerste gezicht zou je denken dat het nog wel even zal duren voordat we de eerste Nokia's met een door middel van kinetische energie gevoedde accu kunnen kopen. Het gaat immers nog om een patentaanvraag. Dit wil zoveel zeggen als dat de Finse fabrikant mogelijkheden ziet in deze toepassing. Er zullen hoogstwaarschijnlijk nog de nodige ontwikkelings hobbels genomen moeten worden voordat we de eerste prototypes van deze accu's te zien zullen krijgen, maar feit is wel dat er nu dus serieus over nagedacht en aan ontwikkeld wordt.

Van de andere kant presenteerde een Zwitserse Horlogemaker bijna een jaar geleden al een luxe mobieltje dat voorzien zou zijn van een kinetisch oplaadsysteem. En eind 2006 doken ook al eens enkele concepten op. Ook die waren ontworpen in samenwerking met een horloge fabirklant. Op zich niet zo gek want, zoals gezegd, bij horloges wordt het principe van de kinetische energiebronnen al langer toegepase. Misschien dat de Nokia Kinetic dus ook eerder in de winkels zal liggen dan menigeen verwacht ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.