Nieuws
28 januari 2011 - Ron Smeets

Nokia kijkt toch naar een ander smartphone OS?

Uitspraken van Nokia CEO Stephen Elop kort na de presentatie van de tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal van 2010 hebben de geruchten dat de Finse fabrikant mogelijk toch naar de adoptie van een ander smartphone OS kijkt weer behoorlijk doen aanwakkeren.

Laat ik beginnen met te zeggen dat Elop op geen enkel moment een defintieve mededeling hierover gedaan heeft. Maar twee uitspraken uit zijn presentatie van gisteren zijn op z'n minst bijzonder te noemen. Bijzonder genoeg in ieder geval om de speculatie over Nokia en Android of Windows Phone 7 weer te doen oplaaien.

Ten eerste sprak Elop over de veranderende mobiele markt en het feit dat Nokia zich sneller zal moeten aanpassen. "The game has changed from battle of devices to war of ecosystems. Our industry has changed and we have to change faster.” Dat op zich zegt natuurlijk nog niets over een eventuele move naar Android of Windows Phone, maar als Elop spreekt over 'veranderingen' dan is dit natuurlijk wel een van de mogelijkheden waar aan gedacht kan worden.

Verderop sprak Elop nog de volgende woorden: "there is a need to build or join a competitive ecosystem”, waarbij met 'ecosystem' natuurlijk een OS bedoeld wordt. Die uitspraak is ietwat concreter. 'De noodzaak om een nieuw, concurrerend. ecosysteem te bouwen" kan duiden op de ontwikkelingen van MeeGo, maar het kan ook betekenen dat Nokia er over nadenkt om nog iets compleet nieuws te gaan 'bouwen'. In dat laatste geval zou deze uitspraak slecht nieuws betekenen voor MeeGo. Het tweede deel van zijn uitspraak 'aansluiten bij een bestaand, concurrerend, ecosysteem' geeft Elop aan dat Nokia mogelijk kijkt naar andere besturingssyetemen. In dat geval zou dat dus Android of Windows Phone 7 zijn (iOS of Bada zijn echt uitgesloten, lijkt mij ;-))

Enfin, zoals gezegd, dit is alles pure speculatie maar de uitspraken van Elop zijn wel bijzonder. Misschien dat hij in zijn keynote op het Mobile World Congress, over een week of drie in Barcelona, meer informatie hieromtrent geeft. We zullen zien. Uhm, voor de duidelijkheid. Het Nokia Windows Phone 7 toestel op de afbeelding hierboven is afkomstig uit een concept van enkele weken geleden en bestaat dus niet ;-)) Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.