Nieuws
27 september 2010 - Ron Smeets

Nokia keurde 500 UI verbeteringen voor Symbian OS af

Stel je eens voor, je werkt al acht jaar voor Nokia als UI design manager en je hebt in die periode maar liefst 500 verbeteringen voor de Symbian UI voorgesteld waarvan er niet één goedgekeurd werd.

Dat is het verhaal van Juhani Risku, de, inmiddels, ex medewerker van Nokia die uiteindelijk uit pure frustratie maar een andere job gezocht heeft en nu gebouwen ontwerpt. Hij wijt dat vooral aan de bureaucratische structuur van de Finse fabrikant.

Tja, dan vind ik het toch niet gek dat high-end smartphone kopers en gebruikers het Symbian OS al een tijdje links laten liggen ten faveure van concurrerende OS'en als die van BlackBerry, Apple en Android. Nokia is, nog steeds, wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons maar het is ook al lang geen geheim meer dat ze hun marktaandeel van ca. 38% de laatste jaren toch vooral te danken hebben aan de enorme hoeveelheden low-end toestellen die de Finse fabrikant in landen als China en India aan de man (en vrouw) weet te brengen.

In het smartphone segment lijkt er op het eerste gezicht, cijfermatig althans, ook nog weinig aan de hand voor Nokia. Uit cijfers blijkt namelijk dat de Finse fabrikant dagelijks zo'n 260.000 Symbian smartphones verkoopt. Tellen we ook de Symbian S60 toestellen van andere fabrikanten mee (Samsung, Sony Ericsson), dan komt bovenstaand getal op 298.000 uit, maar dit ter zijde. Het ziet er echter naar uit dat vooral Sony Ericsson Symbian de rug toegekeerd heeft en ook van Samsung komt maar weinig Symbian nieuws meer sinds die fabrikant haar eigen Bada OS introduceerde. Het getal dat Nokia noemt, en ook dat heb ik hier al meerdere keren beschreven, verdiend ook nog enige uitleg. Nokia ziet namelijk alle Symbian S60 toestellen als 'smartphone'. Dus ook de goedkope 5200 en 5800 series. Maar toch gaat het niet goed met de Finse smartphones.

in het high-end (touchscreen) smartphone segment hebben de Symbian toestellen het de afgelopen twee jaar, nadat het succes van de N95 uitgewerkt was, het namelijk heel wat moeilijker. Verhalen over de gebruiksonvriendelijke en verouderde User Interface zijn schering en inslag en de Finse fabrikant verliest het op dat gebied al tijden van concurrenten als BlackBerry, Apple en Android. Tja, als je dan bovenstaand verhaal van Juhani Risku, een gefrustreede ex-medewerker of niet, leest, dan bekruipt mij in ieder geval het gevoel dat Nokia heel wat kansen heeft laten liggen.

Maar het wordt nog erger want het verhaal van Risku staat niet op zich. De afgelopen jaren zijn meer Nokia dropouts naar buiten gekomen met tenenkrommende verhalen over de bureaucratie bij Nokia waardoor vernieuwingen nauwelijks tot geen kans kregen. Zo roept Kai Nyman, voormalig strategie expert van Nokia, dat de Finse fabrikant in de afgelopen jaren meer dan voldoende tijd, middelen en mensen gehad heeft om Symbian compleet opnieuw te ontwikkelen en verbeteren. Helaas hebben ze daar niet voor gekozen.

En dan is er ook nog het verhaal van Ari Hakkarainen, ooit verantwoodelijk voor de marketing en ontwikkeling van Symbian S60 toestellen. Hij zegt dat Nokia in 2004 ver vóór de iPhone, al een prototype van een full touchscreen toestel in ontwikkeling had maar dat men in Espoo toen nog maar weinig begreep (en zag) van de mogelijkheden van touchscreen toestellen. Daarnaast vond het toenmalige management van Nokia de ontwikkeling van dergelijke toestellen te duur en te risicovol en dus werd het touchscreen project in de ijskast gezet. Dit verhaal verklaart mijns inziens wel een beetje de geirriteerde reactie van Anssi Vanjoki tijdens de presentatie van de N81 in 2007 toen hij wilde laten doorschemeren dat Apple zeker niet de bedenker van de eerste full touchscreen smartphone was.

Kortom, veel gemiste kansen... De hamvraag is nu natuurlijk in hoeverre Nokia en Symbian de schade die men de afgelopen drie jaar opgelopen heeft in het high-end smartphone segment weten te herstellen met Symbian^3, MeeGo en, eind 2011m Symbian^4. De tijd zal het leren maar de kerverse CEO Stephen Elop is aan een hell-of-a-job begonnen. Laten we hopen dat het killen van de bureaucratie bij Nokia hoog op zijn agenda staat.

Via: TheNokiaBlog

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.