Nieuws
15 december 2010 - Ron Smeets

Nokia: in 2011 dual core toestellen en 'n nieuwe Symbian UI

Tijdens een conferentie over Mobiel Internet die dinsdag in Beijing gehouden werd heeft Gunther Kottzieper van Nokia een presentatie gegeven waarin de fabrikant onder andere een aantal verwachtingen, of voornemens zo je wilt, voor 2011 onthuldde.

Naar aanleiding van de nieuwe Symbian strategie waarbij niet meer ontwikkeld wordt op 'losse' versie's (Symbian^3 wordt Symbian^4 etc) maar waarbij de ontwikkeling van het smartphone OS een continue proces wordt met regelmatige updates, kunnen we in 2011 vier of vijf upgrades van Symbian verwachten, aldus de Finse fabrikant.

De eerste upgrade wordt verwacht gedurende het eerste kwartaal van 2011 en daarin zullen zo'n 50 nieuwe en verbeterde features te vinden zijn. Daarbij is ook een browser met een betere (intuïtievere) User Interface. In de maanden daarna (Q2 en Q3) zal de User Interface van het OS zelf op de schop gaan met een nieuwe look-and-feel. Dat klinkt mij in ieder geval als heel goed nieuws in de oren ;-) Regelmatige lezers zullen kunnen beamen dat ik daarover al vaker aan de bel getrokken heb hier, en ook in gesprekken met Nokia zelf! Enfin, het zal mij zeer benieuwen waar Nokia medio volgend jaar mee op de proppen gaat komen.

Kottzieper sprak ook over de komst van nieuwe toestellen. Dat die er gaan komen is natuurlijk geen nieuws en in de presentatie werden verder nog geen modellen genoemd. Maar waar de presentatie wel op zinspeelde is de komst van (smart)phones met 1+ GHz dual core processoren en camera's met optische zoom (of 'true zoom, zoals Nokia dat zelf noemt). Echter, die toestellen hoeven we niet voor het eind (Q4) van 2011 te verwachten.

Kortom, dat zijn al met al zeer ambiteuze Finse plannen en mocht Nokia dit allemaal (en binnen het gestelde tijdsbestek) kunnen waarmaken, dan zou de Finse fabrikant de concurrentie wel weer eens een flink poepje kunnen laten gaan ruiken. Ze zijn er immers nog altijd groot genoeg voor. Het is vooral een kwestie van durf tonen en de juiste doelen stellen. Enkele jaren geleden was Nokia toch vooral de fabrikant die keer op keer als een van de eersten met écht vernieuwende technologiën en producten op de proppen kwam. Mede daardoor hebben ze hun sterke, wereldmarktleidende, positie kunnen veroveren in de mobiele telefonie. Helaas had de strategie van de Finnen tussen 2007 en 2010 meer weg van 'pappen en nathouden' en werd de positie als wereldmarktleider vooral hoog gehouden door het feit dat Nokia heel slim (ook niet verkeerd) inspeelde op de wensen van de zogenaamde ontwikkelende markten (India, China, Zuid Amerika) waar honderden miljoenen toestellen van 50 Euro (en minder) aan de man (en vrouw) gebracht werden. Hopelijk richt Nokia haar pijlen vanaf nu ook weer wat meer op de rest van de wereld. Deze plannen lijken daar in ieder geval een eerste aanzet toe te zijn. En wellicht kunnen de Finnen over enkele maanden dan ook weer berichten verspreiden over personeelstekorten in plaats van ontslagronde op ontslagronde.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.