Nieuws
04 februari 2011 - Ron Smeets

Nokia, HTC en Samsung top 3 fabrikanten in China

Nokia, HTC en Samsung verkopen de meeste mobieltjes in China, zo meldt Yonhap. De drie fabrikanten hadden over heel 2010 gerekend een marktaandeel van respectievelijk 34.6%, 17.8% en 10.7%. Motorola staat in China op de vierde plek met 9.4% en Sony Ericsson completeert de top vijf met een marktaandeel van 8.1%.

Opvallend is dat China's eigen fabrikant, en nummer vier van de wereld (met 3.7%), ZTE en LG, wereldwijd de nummer drie met een marktaandeel van 8.4%, niet in de Chinese top vijf staan.

LG staat in China op de zevende plek met een marktaandeel van 2.1% en over ZTE wordt in het verhaal van Yonhap helemaal niet gerept. Dat is op z'n minst opvallend te noemen. Hetzelfde geldt voor Apple, wereldwijd de nummer vijf met 3.4% marktaandeel, maar dat is minder vreemd omdat Apple natuurlijk maar één toestel maakt die relatief gezien ook nog erg duur is, zeker voor Chinese begrippen.

Waar ook niets over gemeld wordt is het grote aantal namaak mobieltjes dat in China verkocht wordt. Ik neem in ieder geval niet aan dat bij bovenstaande marktaandelen van de diverse fabrikanten ook de fake toestellen meegerekend zijn ;-)) China telde eind 2010 zo'n 850 miljoen mobiele abonnementen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.