Geruchten
04 februari 2011 - Ron Smeets

Nokia gaat samenwerking met Windows Phone 7 aankondigen?

Ja hoor, daar gaan we weer. Het zoveelste Nokia en Windows Phone 7 gerucht dat opduikt. Deze keer wordt driftig gespeculeerd over wat Nokia volgende week vrijdag, vlak vóór het MWC in Barcelona losbarst, tijdens de strategie meeting met investeerders gaat onthullen.

Bronnen menen te kunnen concluderen dat het onder andere zou gaan om een strategische samenwerking met Microsoft's Windows Phone 7 platform. Ofwel, gaat er dan toch een Windows Phone 7 toestel van Nokia komen?

De bronnen baseren deze geruchten met name op een bericht uit Silicon Valley waaruit blijkt dat Nokia daar een kantoor geopend heeft, op zoek is naar samenwerking met ontwikkelaars uit die regio en uitspraken van CEO Stephen Elop dat de Finse fabrikant volgende week, tijdens de voornoemde strategie meeting met investeerders, een grote aankondiging gaat doen en dat 'good things are coming soon'. En natuurlijk zijn ook Elop's uitspraken van vorige week weer aangehaald waarin hij letterlijk zei "there's a need to create and/or join other ecosystems.”

De link tussen deze berichten en uitspraken en de mogelijke 'adoptie' van Windows Phone 7 als een van de nieuwe smartphone platformen door de Finnen komt volledig voor rekening van Amerikaanse analisten. Elop heeft nog met geen woord gerept over wat hij op 11 februari gaat presenteren en al helemaal niet gesproken over Windows Phone 7. Feit is wel dat deze geruchten steeds talrijker worden en ook uit steeds meer 'hoeken' afkomstig zijn. Als Elop echt een nieuwe samenwerking gaat aankondigen, dan kunnen we MeeGo als onderwerp van dat deel van zijn presentatie, volgende week, uitsluiten. Die samenwerking bestaat immers al.

Enfin, het zal mij benieuwen en laat de discussie hieronder maar weer losbarsten. Wat vinden jullie. Zou Windows Phone 7 een goede stap zijn voor Nokia, of juist niet? Zowel Microsoft als Nokia kunnen wel een smartphone succesje gebruiken en het idee dat twee van 's werelds grootste bedrijven mogelijk hun krachten gaan bundelen dou bij enkele concurrenten wel wat alarmbelletjes doen laten rinkelen, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.