Nieuws
24 augustus 2009 - Ron Smeets

Nokia gaat nu toch een 'echte' iPhone concurrent ontwikkelen

Er zijn al veel fabrikanten die de afgelopen twee jaar besloten hebben om mee te gaan doen aan de iPhone hype. Je kunt zeggen en denken van het Apple mobieltje wat je wil, maar feit is wel dat het toestel de ontwikkeling van de mobiele telefoon behoorlijk beinvloed heeft.

Twee jaar geleden raakte Nokia topman Anssi Vajnoki nog lichtelijk geirriteerd toen hij na het tonen van de eerste Nokia 5800 teaser gevraagd werd of Nokia nu ook Apple ging 'kopieren'. Dit weekend heeft zijn baas, CEO Olli-Pekka Kallasvuo, echter definitief bekend gemaakt dat de Finse fabrikant zich de komende tijd gaat storten op de ontwikkeling van een 'volwaardige iPhone concurrent'.

Terecht of niet, Nokia's nieuwste vlaggenschip, de N97, werd door velen gezien als een geduchte iPhone concurrent. Met als gevolg dat de verkoopcijfers en de ontvangst van het toestel in de eerste maand na de lancering (begin Juli) natuurlijk ook weer vergeleken werden met die van de nieuwe iPhone die ongeveerd gelijktijdig op de markt kwam. Nokia verkocht in de eerste maand in totaal zo'n 500.000 N97's terwijl Apple binnen drie dagen al 1 miljoen iPhone 3GS modellen aan de man gebracht had. Natuurlijk moet je hierbij rekening houden met het feit dat de iPhone 3GS meteen in veel meer landen tegelijk te koop was dan de N97, maar toch

Het meest opvallende verschil tussen Apple en Nokia heeft te maken met het winstaandeel van beide fabrikanten in de Mobiele toestelmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar ging 23% van de winst die door de belangrijkste makers van gsm's werden gerealiseerd naar Apple. Een jaar geleden was dat amper 2%. Nokia haalde 28% van die winsten, terwijl het een jaar eerder nog 59% voor haar rekening nam.

Kortom, de belissing van Nokia om zich wat meer te gaan richten op de concurrentie met de iPhone lijkt zo gek nog niet, maar het is wel een teken aan de wand.

Voor de goede orde, de twee afbeeldingen van 'Nokia iPhones' hierboven en -onder zijn photoshopjes ;-) Nokia-iPhone-a

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.