Nieuws
23 april 2008 - Ron Smeets

Nokia gaat het weer eens in Korea proberen

Met een wereldwijd marktaandeel van 39% zou je verwachten dat er geen land meer is waar geen Nokia's in de winkels te vinden zijn.

Tot nu toe is het de Finse fabrikant echter nog niet gelukt om vaste voet aan de Koreaanse grond te krijgen. De laatste keer dat Nokia het geprobeerd heeft eindigde in 2003 in een trieste aftocht nadat miljoeneninvesteringen (onder andere in een R&D centrum) niet meer opgeleverd hadden dan een schamele 1% marktaandeel.

Toch ziet het er naar uit dat de Finnen het dit jaar, inmiddels voor de derde maal, nog eens gaan proberen de Koreaanse markt te veroveren.

SK Telecom, 's lands grootste mobiele provider, heeft namelijk aangekondigd dat ze met Nokia in onderhandeling zijn voor de introductie en levering van diverse Nokia modellen die, als alles meezit, nog voor het einde van dit jaar in de Koreaanse winkels moeten liggen.

De Koreaanse mobiele markt wordt al jaren beheerst door vier toestelfabrikanten: LG, Samsung, Pantech (alle drie 'lokale' bedrijven) en Motorola. ik ben benieuwd of de Finnen er nu wel in zullen slagen om ook in Korea, na China en Japan toch de derde Aziatische markt (qua omvang) succesvol te worden.

Nokia heeft overigens wel al een fabriek in Korea staan waar diverse toestellen gemaakt worden dus logistiek gezien hoeven ze weinig meer te regelen.Gerelateerde links:
Medewerkers Nokia niet blij met Koreaanse plannen
Sony Ericsson GSM's volgend jaar ook in Korea te koop
Koreaanse GSM's overspoelen Europa
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.