Nieuws
19 april 2012 - Ron Smeets

Nokia en Windows Phone nog niet geliefd bij 't grote publiek

Nokia's eerste Windows Phone toestellen, de Lumia's, liggen nu ruim vijf maanden bij ons in de winkels en sinds kort is het 'topmodel', de Lumia 900, in de VS gelanceerd. De Lumia's zouden Nokia's eerste stap moet zijn naar hernieuwde successen in de smartphone markt. De Finse fabrikant blijft echter maar weinig bespaard.

Eerder deze week lieten vier Europese providers (die niet met naam genoemd worden) zich tegenover Reuters nogal negatief uit over de Nokia Lumia's. Ze zijn te duur, hebben inferieure specificaties en Nokia steekt volgens de providers te weinig geld in de marketing van de toestellen.

In het gesprek met Reuters worden een paar opmerkelijke uitspraken gedaan. Zo zouden maar weinig consumetnen in de winkels op zoek gaan naar een Nokia (Lumia) en Windows Phone is al helemaal geen onderwerp, aldus de klagende providers. Inmiddels zijn ook de recente kwartaalcijfers van Nokia openbaar gemaakt. In Q1 van 2012 moest de fabrikant maar liefst 1.34 miljard Euro verlies boeken. Bijna 400 miljoen meer dan een kwartaal eerder. In totaal werden er in Q1 82.7 miljoen Nokia toestellen verkocht; 11.9 miljoen daarvan waren smartphones (Symbian/Belle én Windows Phone). Zie ook de tabellen onderaan dit artikel.

Een tijdje geleden schreef ik al dat de lancering van de Lumia toestellen zeker nog niet betekent dat de barre smartphone tijden voor Nokia verleden tijd zijn. Één zwaluw maakt nog geen zomer. Daarnaast ben ik er van overtuigd, en ook dat heb ik al meerdere keren hier geuit, dat een strategie wijziging in de orde van grootte zoals Nokia die begin 2011 aankondigde, in de praktijk altijd betekent dat het eerst (veel) slechter zal gaan voordat het weer beter kan worden.

Echter, de lauwe ontvangst van de Lumia's zoals nu het geval (b)lijkt te zijn is een nieuwe tegenslag voor Nokia en Microsoft. Diverse analisten en experts voorspelden vorig jaar (en ook nu nog) een grote toekomst voor Windows Phone. 2012 zou zelfs het jaar worden dat Windows Phone naar een marktaandeel van 10-15% zou gaan stijgen. Op dit moment is er echter nog niets dat erop wijst dat deze voorspellingen uit gaan komen. De betreffende analisten hielden bij hun voorspellingen vooral ook rekening met het feit dat de adoptie van Windows Phone door Nokia, 's werelds grootste mobiele telefoonfabrikant van de afgelopen 15 jaar, voor 'n enorme boost in de populariteit van Microsoft's OS zou gaan zorgen.

Letwel, ook ik ben nog steeds van mening dat Windows Phone, en de Nokia Lumia's in het bijzonder, een prima alternatief bieden voor Android en iOS. De Lumia 800 is goed toestel die weliswaar dringend nog enkele software aanpassingen (vooral de camera) nodig heeft, maar het is zeker niet de slechtste smartphone die momenteel in de winkels ligt.

De gemiddelde consument denkt daar op dit moment duidelijk nog anders over. En nu ook de providers openlijk uitspreken (nog) geen heil te zien in Windows Phone en Nokia, is de smartphone strijd voor zowel de Finse fabrikant als de Amerikaanse software gigant in ieder geval weer een stuk moeilijker geworden.

Intussen schijnt Microsoft van plan te zijn, aldus Netbooknews, dat men met de smartphone fabrikanten om de tafel wil gaan zitten om de mogelijkheid te bespreken dat fabrikanten Windows Phone toestellen meer een 'eigen gezicht' mogen gaan geven. Op dit moment dicteert Microsoft zowel de hard- als software specs met ijzeren hand. De fabrikanten zijn daar niet zo heel erg blij mee omdat ze daardoor niet in staat zijn de toestellen met hun eigen (UI) sausje te overgieten of zich te onderscheiden op specificaties van de hardware. De software aanpassingen zijn eveneens een punt van discussie voor de providers. Ook die willen maar al te graag hun eigen 'sausje' over de UI van een telefoon gieten, of provider specifieke software toevoegen.

Enfin, de frisse wind die bij Nokia en Microsoft waaide toen ze hun partnerschap en de eerste Lumia toestellen presenteerden lijkt op dit moment een ijzig koude bries geworden te zijn. Gaat het nog goedkomen? De tijd zal het leren! Zoals ik ook al meerdere keren schreef: 2012 wordt hét jaar van de waarheid voor Nokia en Microsoft!

Nokia-Toestellen-Verkoop-Q12012 Nokia-Smartphones-Verkoop-Q12012 Nokia-Resultaten-Q12012

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.