Nieuws
11 september 2008 - Ron Smeets

Nokia en Symbian de grootste op Smartphone gebied

Volgens de nieuwste markgegevens betreffende de verkoop van Smartphones die deze week door onderzoeksbureau Gartner bekendgemaakt zijn is Nokia ook nu, Q2 2008, nog steeds verreweg de grootste fabrikant van Smartphones ter wereld.

Wel hebben de Finnen, in vergelijking met een jaar geleden, ruim 3% marktaandeel moeten inleveren (van 50.8% naar 47.5%).

De meest spectaculaire sprong werd echter door RIM gemaakt. Hoewel de makers van de BlackBerry vorig jaar ook al de tweede plek bezetten steeg hun martktaandeel met maar liefst 8.5% naar 17.4%. Bijna een verdubbeling dus.

Ook HTC realiseerde nagenoeg een verdubbeling van haar marktaandeel in de laatste twaalf maanden. De Taiwanezen stegen van 2.2% naar 4.1% en staan nu op gelijke hoogte met Sharp die hun marktaandeel gehalveerd zagen.

Voor wat betreft de besturingssystemen is Symbian, ondanks een daling van 8.5% met een marktaandeel van 57.1% nog steeds de onbetwiste nummer 1.

Ook hier is de tweede plek voor RIM met 17.4% (logisch omdat RIM nu eenmaal alleen maar toestellen op de markt brengt met hun eigen besturingssysteem). Windows Mobile, de nummer drie, groeide de afgelopen 12 maanden slechts marginaal, van 11.5% naar 12.0%.Gerelateerde links:
Motorola nog net nummer 1 in de VS
HTC is nu de tweede Smartphone verkoper in India
Windows Mobile streeft naar 40% marktaandeel in 2012
Windows Mobile marktaandeel HTC daalt
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.