Nieuws
01 april 2008 - Ron Smeets

Nokia en Sony Ericsson bundelen hun (R&D) krachten

UPDATE (02-04, 23u55): Wellicht nog overbodig om te melden, maar dit was natuurlijk een 1 April grap ;-)

Dit zou zo maar het grootste mobiele nieuws van dit jaar kunnen worden, maar dat kunnen we natuurlijk pas over een maand of wat met zekerheid zeggen.

Nokia en Sony Ericsson maken deze week namelijk bekend dat beide bedrijven hun krachten gaan bundelen op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe, high end, Smartphones.

Letwel, deze samenwerking is zeerzeker GEEN overname of fusie, maar puur bedoeld om de ontwikkelkosten van nieuwe toestellen te drukken. Beide fabrikanten zijn, zo melden bronnen dicht bij Nokia en Sony Ericsson, al geruime tijd op zoek naar een oplossing hiervoor.

Op de huidige mobiele markt is de zogenaamde lifecycle van een toestel (zeg maar de periode van release tot end-of-life) namelijk een stuk korter dan enkele jaren geleden. De druk vanuit de markt en consument om minimaal één keer per jaar een nieuw (high end) toestel uit te brengen heeft tot gevolg dat de ontwikkelkosten (R&D) voor deze toestellen onevenredig hoog geworden zijn in verhouding tot de 'terugverdientijd'. Door samen te werken bij de ontwikkeling kunnen fabrikanten deze kosten samen dragen waardoor de R&D kosten per toestel maximaal gehalveerd worden.

Een dergelijke trend kennen we natuurlijk al van de auto-industrie waar diverse fabrikanten gezamenlijk een nieuw model ontwikkelen om die vervolgens ieder afzonderlijk, voorzien van hun eigen merk op de markt te brengen. Denk aan bijvoorbeeld de Opel Antara en Chevrolet Captiva, of de Mitsubishi Outlander, Citroën C-Crosser en de Peugeot 4007.

Hoe deze trend precies vormgegeven zal worden bij de ontwikkeling van Nokia en Sony Ericsson Smartphones is nog niet bekend, maar ik denk dan aan toestellen die inwendig (hardware) identiek zullen zijn en uiterlijk de specifieke kenmerken dragen van Sony Ericsson of Nokia.

Dezelfde bronnen wisten overigens ook te melden dat Nokia en Sony Ericsson in gesprek zijn met Symbian als leverancier van het Operating Systeem voor de gezamenlijk ontworpen Smartphone(s). Op zich niet zo gek want beide fabrikanten gebruiken momenteel ook voornamelijk Symbian based besturingssoftware, S60 (Nokia) en UIQ (Sony Ericsson). Welke variant gekozen zal gaan worden zal nog moeten blijken.

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd hoe het eerste toestel dat gezamenlijk ontwikkeld wordt er uit zal gaan zien.Gerelateerde links:
Telco's richten 4G denktank op
Nokia en Siemens fuseren mobiele netwerk divisies
Nokia en MIT's samenwerking verder uitgediept
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.